spot_img
17 C
București
marți, septembrie 27, 2022
AcasăExterneDEZVĂLUIRI ÎN PRESA TURCĂ: Cum a fost localizat Jihadi John?

DEZVĂLUIRI ÎN PRESA TURCĂ: Cum a fost localizat Jihadi John?

-

Militantul islamist radical britanic cunoscut drept „Jihadi John” a putut fi localizat și ucis în urma unui raid aerian american în estul Siriei datorită informațiilor furnizate de serviciile secrete turce, scrie marți cotidianul turc Hurriyet, citat de agenția EFE, transmite Agerpres.

- Reclama -

Conform acestei surse, serviciul de informații turc MIT l-a urmărit și arestat pe 12 noiembrie pe Aine Leslie Junior Davis, unul dintre colaboratorii apropiați ai lui ‘Jihadi John’.

Junior Davis a intrat ilegal în Turcia, venind dinspre Siria, pe data de 7 octombrie, iar arestarea s-a produs într-o vilă luxoasă din localitatea Silivri, în apropiere de Istanbul. El se pregătea acolo să plece mai departe în Europa, unde dorea să transmită diferitelor celule ale grupării jihadiste Statul Islamic ordine pentru executarea de atacuri teroriste.

În timpul interogatoriului ar fi refuzat să ofere informații, dar analiza datelor din telefonul său mobil a permis localizarea lui ‘Jihadi John’ în orașul sirian Raqqa, unde se crede că a fost ucis pe 13 noiembrie într-un atac american cu dronă.

Potrivit Hurriyet, la această operațiune au colaborat și serviciile secrete americane și britanice, CIA și MI6, iar odată cu Davis au mai fost arestate 11 persoane, dintre care 7 străini.

‘Jihadi John’, pe numele său real Mohamed Emwazi, a apărut în imagini de propagandă ale jihadiștilor, alături de ostatici americani, britanici și japonezi îmbrăcați în salopete portocalii, exact înainte de executarea lor prin decapitare. Îmbrăcat în negru și cu o cagulă care îi lăsa la vedere doar ochii și nasul, ‘Jihadi John’ rostea cu accent britanic amenințări împotriva guvernelor țărilor din care proveneau ostaticii. În urma acestor înregistrări, el a devenit simbolul amenințării reprezentate de Statul Islamic și unul dintre cei mai căutați indivizi din lume.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...