Apar noi detalii în cazul fetiţei de origine română umilită în fața clasei de către un profesor spaniol la Instituto de Educación Secundaria (IES) BENICALAP din Valencia, Spania. Javier Albadalejo, profesor de educație plastică la IES BENICALAP este acuzat că a umilit în fața clasei o elevă de 13 ani, din România.
Părinții fetei au declarat, în exclusivitate, pentru INFOROES că au „senzația că se încearcă mușamalizarea cazului”.
RELATAREA INFOROES.COM:
Mama spune că fata a venit acasă, după prima zi de școală și i-a povestit cum profesorul de educație plastică, de la Institutul unde învață fiica sa în Valencia, i-a vorbit foarte urât în fața clasei și că s-a simțit jignită.
„Fata mi-a relatat conversația dintre ea și profesor”, spune femeia care a dorit să își păstreze anonimatul.
Așa a arătat conversația dintre profesor și elevă, relatată de mama fetei:
„Profesor: «De ce ai două prenume și un nume? » («¿Porque tienes dos nombres y un apellido?»
Eleva: «Pentru că sunt româncă» («Porque soy de Rumania»)
Profesor: «A, păi dacă ești româncă du-te în nenorocita ta de țară și schimbă-ți numele, că eu nu-l înțeleg. Pentru că aici există legi care spun că dacă vii aici trebuie să-ți schimbi numele și prenumele și să le pui în spaniolă, iar dacă nu, rămâi în țara ta.» («Ah, pues si eres de Rumania te vas a tu puto país y te cambias tu nombre, que eso no lo entiendo yo. Porque aquí hay unas leyes que dicen que si vienes aquí te tienes que cambiar los nombres y los apellidos y ponerlo en español o si no te quedas en tu país» – traducere și interepretare în limba română – Cecilia Limona Prăjișteanu)”.
Femeia a continuat: „Am întrebat-o încă o dată dacă mai era cineva de față. Vizibil afectată, mi-a spus că era toată clasa de față, deoarece se aflau în timpul orei. De asemenea am întrebat-o dacă le-a comunicat și profesorilor sau vreunui responsabil incidentul”.
„Mi-a spus că ora următoare a avut „castellano” (n.red. Limba spaniolă), cu tutora (diriginta) și că i-a adus la cunoștință acesteia incidentul”, a mai declarat mama elevei.
Ea spune că a avut încredere în sistemul de învățământ din Spania, a avut încredere că tutora va raporta conducerii școlii incidentul și astfel că a așteptat să acționeze în consecință.
Însă, pe 19 septembrie, fata a venit acasă și a spus că profesorul a ținut să-i precizeze încă o dată: „Continui să nu înțeleg de ce ai două nume și un prenume… Asta trebuie să fie soluționată” („Yo sigo sin entender como tienes don nombres y un apellido… Eso hay que solucionarlo”).
A doua zi dimineață, femeia spune că a mers la școală unde, în lipsa directoarei, a stat de vorbă cu „jefa de estudios” (persoana care înlocuiește directorul în caz de absență sau de boală – n.red.): „Doamna respectivă mi-a spus că știe de caz și că deasemena a luat la cunoștință și directoarea. Mi-a spus să stau liniștită că va vorbi conducerea școlii cu profesorul. Am cerut să vorbesc cu profesorul în cauză, iar doamna mi-a spus că e mai bine să-i spună conducerea pentru a nu-i prinde „mania” (pentru a nu-i purta pică sau ranchiună – n. red). Când i-am spus că vreau să depun o plângere, mi-a spus că e mai bine să le las să vorbească cu acel profesor și eventual după aceea să depun plângere. Mi-a mai spus să aștept să văd cum se comportă profesorul cu fiica mea.”
În ziua următoare, femeia a fost sunată și chemată la școală, împreună cu fiica sa. Potrivit acesteia, la ședință au participat directoarea, „jefa de estudios”, diriginta și profesorul în cauză.
„Toți patru au susținut că a fost o neînțelegere și că fiica mea a înțeles greșit. Au început să-și ceră scuze, în timp ce negau că ar ști despre acest incident și, de asemenea, au ținut să-mi precizeze că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat femeia.
Totodată, spune ea, conducerea școlii, împreună cu profesorul, se străduiau să o facă să creadă că fiica sa fabulează: „Abia dacă am reușit să scot câteva cuvinte, pentru că încercau să mă convingă că fiica mea mi-a povestit ceea ce nu s-a petrecut în realitate. Tot timpul am avut senzația că vor să mușamalizeze incidentul. Directoarea mi-a spus că trebuie să semnez o hârtie, prin care eu declar că sunt mulțumită de felul în care a fost soluționată această problemă. Nu știu despre ce hârtie era vorba, dacă era vreun formular sau trebuia să dau o declarație, nu am văzut nimic. I-am spus directoarei că vreau să mă consult cu soțul meu înainte de a semna. Pe parcursul întrevederii cu cei patru, a fost chemată și fetița. Din discuția purtată de cei patru cu ea am avut senzația că încercau să-mi convingă copilul că nu s-a întâmplat nimic.”
„Copilul se uita fix la mine, speriat, și am înțeles că trebuie să o scot de acolo pentru că încercau să o intimideze”, a afirmat mama elevei.
„M-am așteptat ca direcțiunea școlii să o lase să vorbească și pe fetiță, ca să-și spună versiunea ei. Atunci când copilul a încercat să vorbească a fost întreruptă cu o chestiune pe care nu am reușit să o înțeleg nici eu. Am plecat de acolo foarte afectată, pentru că am avut senzația că suntem niște oi prinse într-o haită de lupi”, a mai relatat femeia cu privire la întâlnirea de la școală.
Ea a mai ținut să precizeze că a avut în permanență sprijinul Consulatului României de la Castellon de la Plana. Mai mult, femeia spune că, alături de soțul său, nu dorește să renunțe și își vor căuta dreptatea: „Vrem ca profesorul să-și recunoască vina public, să-și ceară scuze și să fie tras la răspundere atât pentru afirmațiile făcute către fiica mea cât și pentru felul în care aceasta s-a simțit. Vrem să se înțeleagă clar că nu avem nevoie de bani, sau de alte despăgubiri materiale, vrem să-i demonstrăm copilului nostru și tuturor copiilor de emigranți că numele, naționalitatea, rasa, orientarea religioasă sau orice altceva, ce te face diferit, nu este o rușine. Trebuie să-i demonstrăm copilului nostru că a fi ROMÂN nu este o rușine sau un lucru de care să-ți fie rușine”.
Tatăl fetei de 13 ani spune că soția sa i-a povestit despre incidentul de la școală pe 8 septembrie. Bărbatul declarat că atât soția, cât și fiica sa l-au asigurat că diriginta știe despre incident: „Am căzut de comun acord să așteptăm, având încredere că atât profesorii cât și conducerea școlii vor rezolva intern problema”.
„Când s-a întâmplat și a doua oară, ne-am dat seama că nimeni nu va face nimic dacă noi nu luăm măsuri”, a mai declarat el.
După cea de-a doua reuniune, a fost și el chemat la școală: „Directoarea, dacă la început a fost foarte drăguță, când i-am spus că nu semnez hârtia, o hâtie pe care nici nu am văzut-o, mi-a spus pe un ton care nu mi-a plăcut că dacă nu am de gând să semnez hârtia ea nu-mi arată nimic. A tot încercat să-mi dea niște explicații, din care eu am înțeles doar că nu s-a întâmplat nimic. Ba, mai mult, susținea că nimeni nu a știut nimic. Când am încercat să-i reamintesc momentele în care fiica mea i-a comunicat tutorei ceea ce s-a întâmplat, directoarea mi-a aruncat o privire care m-a făcut să mă simt inferior și mi-a spus că e cuvântul meu împotriva cuvântului ei”.
„În momentul în care directoarea mi-a jignit soția spunând că e incapabilă să semneze o hârtie mi-am dat seama că nu mai are rost să continuăm discuția. Dacă la începutul discuției tonul a fost unul plăcut, spre sfârșit directoarea țipa la mine”, a mai precizat tatăl elevei.
Mai mult, spune el, din momentul în care i-a spus că nu semnează acea hârtie decât în prezența unui inspector școlar, directoarea a încercat să îl facă să se îndoiască de spusele copilului său: „De 10 ani locuim în Spania, am prieteni spanioli, am fost în multe instituții ale statului, sistemul spaniol m-a apărat când am avut nevoie, dar niciodată nu m-am simțit așa de umilit. Niciodată nu mi-am închipuit că eu și familia mea vom fi puși în această situație. Deși soția mi-a spus că a avut sentimentul că vor să mușamalizeze cazul, am sperat că e doar un sentiment”.
„Felul în care mi s-a vorbit și felul în care am fost tratat m-a făcut să înțeleg că trebuie să-mi apăr copilul și familia. N-am să-i las să mușamalizeze cazul și n-am să-mi las copilul să fie bătaia de joc a nimănui. Am sprijinul autorităților și am să lupt pentru a demonstra că fata mea nu este o mincinoasă și că nu trebuie să ne fie rușine că suntem ROMÂNI”, a conchis bărbatul.
Părinții fetei au mai declarat, în exclusivitate pentru INFOROES, că nu vor întreprinde niciun fel de acțiuni până când autoritățile spaniole nu vor emite un răspuns oficial în legătură cu acest caz.
Până la ora publicării acestui material, Consulatul României de la Castellon nu a primit nicio comunicare oficială la sesizarea făcută de misiunea diplomatică la Conselleria de Educación.