Dezvăluiri din SUA despre numirea lui Kovesi la DNA și serviciile secrete

0

Chris Terheș, președintele Coaliției românilor din SUA împotriva corupției, a făcut joi noaptea dezvăluiri într-o postare pe facebook despre numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA.

CITIȚI ȘI: Ghiță, șantajul lui Ponta, Kovesi, Coldea și afacerile unui fost ambasador american

CITIȚI ȘI: Dezvăluiri șoc din PSD: Cum l-a turnat Ghiță pe Ponta lui Coldea

CITIȚI ȘI:Ghiță, șantajul lui Ponta, Kovesi, Coldea și afacerile unui fost ambasador american

CITIȚI ȘI: BOMBĂ: Băsescu recunoaște că a înregistrat convorbirile din biroul prezidențial

CITIȚI ȘI: DEZVĂLUIRILE UNUI FOST ȘEF BIROU DE CONTRAINFORMAȚII INTERNE DIN SRI despre Ghiță, Coldea, Maior și SRI

POSTAREA LUI CHRIS TERHEȘ:

Cateva lucruri despre contextul numirii Laurei Codruta Kovesi la DNA in 2013. Unele sunt informatii publice, altele le cunosc direct.

Ministrul justitiei Mona Pivniceru a facut proceduri transparente de numire la DNA si PG si, in luna ianuarie 2013, a propus cate un candidat pentru cele doua parchete. Propunerile au primit aviz negativ din partea sectiei de procurori a CSM si au fost respinse de presedintele Basescu.

Dupa luna ianuarie 2013 s-a inceput o campanie de lobby pe extern pentru promovarea Laurei Codruta Kovesi, care era la Bruxelles, ca fiind cea mai buna optiune pentru conducerea DNA.

Astfel, pe data de 26 februarie 2013 a avut loc o intalnire in Congresul SUA la care a participat o delegatie din Romania.

Alaturi de Catalin Predoiu, in calitate de fost minsitru al justitiei, Sorin Mindrutescu (CEO, Oracle Romania), Alexandra Gatej (Presidential Economic Advisor; Exxon Advisor), Rasvan Radu (CEO, Unicredit Bank), Marcelus Suciu (Founder, Marty Caffe) pe lista de invitati la intalnire era si Laura Codruta Kovesi. Aceasta nu a participat la respectiva intalnire, insa atunci am auzit vorbindu-se intens, in discutii private, despre numirea ei la DNA.

Pe data de 27 martie 2013 Mona Pivniceru si-a dat demisia de la Ministerul Justitiei iar pozitia de ministru interimar al justiei a fost preluata de Victor Ponta.

Mona Pivniceru si CSM spuneau ca e nevoie de proceduri transparente pentru numirea la DNA si PG. Asa cerea si Comisia Europeana in MCV. Toti cei din ONG-urile din Romania si presa justitiara sustinea proceduri transparente pentru numirea in functiile de conducere din parchete.

Victor Ponta, insa, a spus ca numirile trebuie asumate politic. Posibil ca in acest context a avut loc santajul la Ponta, care era ministru interimar la justitie, despre care vorbeste Ghita in inregistrarea de azi.

Pe data de 2 aprilie 2013 Victor Ponta are o intalnire cu sectia de procurori a CSM. Acesta a spus public, la iesirea de la CSM, ca va tine cont de recomandarea sectiei de procurori din CSM si va face proceduri transparente pentru numirea la DNA si PG.

Pe data de 9 aprilie 2013 Victor Ponta a numit-o pe Laura Codruta Kovesi la DNA fara nici o procedura transparenta. Initial au fost proteste vehemente din partea ONG-urilor si a presei justitiare fata de acest mod de numire, acuzandu-l pe Ponta ca vrea sa “pesedizeze” justitia. In scurt timp insa protestarilor li s-a “explicat” ca e mai bine asa si au tacut. Exact cum au tacut in 2016 cand Kovesi a fost numita tot fara proceduri transparente.

Toate aceste lucruri din 2013 s-au intamplat in contextul in care USL castigase alegerile parlamentare cu 70%.

Privind in retrospectiva, se vede ca serviciile au facut un joc aici la doua capete, manipulandu-i atat pe americani si europeni, cat si pe romani.

Astfel, din cauza scorului mare al USL oficialilor americani li s-a spus sa fie de acord cu Kovesi la DNA pentru ca e cel mai mult ce se poate negocia.

De partea cealalta, celor din USL li s-a spus sa fie de acord cu numirea lui Kovesi pentru ca e ceruta de americani. Vorbiti cu lideri USL din acea perioada si va pot confirma acest lucru.

Mai pe scurt, serviciile romanesti i-au exploatat in orb atat pe americani si europeni cat si pe liderii politici romani ca sa puna pe cine vor in fruntea parchetelor.

Ce s-a intamplat dupa vedeti si voi. Vedeti in ce hal arata justitia acum.

Ghita spune ca Coldea l-a santajat pur si simplu pe Ponta ca daca nu o numeste pe Kovesi la DNA intalnirea dintre el si Biden va fi anulata de americani iar informatia va fi facuta publica in campania pentru prezidentiale.

Kovesi a fost numita la DNA. Pe data de 23 octombrie 2013 Ponta s-a vazut cu Biden la Washington.