În Germania, Rosneft se află în centrul atenţiei după propunerea făcută fostului cancelar Schröder de a ocupa o funcţie de conducere în companie. În Rusia se vorbeşte despre presupuse legături necurate ale firmei, scrie Deutsche Welle.
Postul de televiziune rusesc Doschd (Ploaie) este cunoscut atât pentru politica editorială foarte critică la adresa Kremlinului, cât şi pentru dezvăluirile foarte importante pe care le face. Recent, acest canal de televiziune, partener al DW în Rusia, s-a ocupat de activitatea fostului şef al Rosneft, Eduard Hudainatov. Reporterii de la Doschd susţin că ar fi descoperit legături de afaceri între acesta şi cercuri criminale, ale căror urme duc la Sankt Petersburg.
Rosneft, companie de stat, se descrie drept „cel mai mare concern de gaz şi petrol din lume”, iar motto-ul concernului este: „Pentru binele Rusiei”. În luna mai, Rosneft a înfiinţat o firmă parteneră la Berlin şi a anunţat investiţii de mai multe milioane de euro, în pofida faptului că se află pe lista sancţiunilor europene. În curând, fostul cancelar Gerhard Schröder va face parte din conducerea companiei, motiv pentru care socialistul este intens criticat în ţara sa natală, Germania. Liderul Rosneft, Igor Sechin este considerat un apropiat al preşedintelui Putin. În trecut, Sechin a fost adjunctul şefului de cabinet al liderului rus. Inclusiv Eduard Hudainatov a avut relaţii apropiate cu Putin. În anul 2000, el a coordonat campania electorală a actualului lider de la Kremlin, susţine televiziunea Doschd.
Mafie la Sankt Petersburg
Hudainatov a fost precursorul lui Sechin la şefia Rosneft, în perioada 2010-2012. Doschd afirmă că ar fi descoperit un o amplă reţea de firme offshore în Cipru, care ar aparţine companiei ruseşti, prin care aceasta deţine acţiuni majoritare (62,5 la sută) la o firmă cvasi-necunoscută numită Fort. Acum câţiva ani, Fort ar fi cumpărat 3600 de hectare de teren în portul Primorsk (Sankt Petersburg). Planurile de odinioară vizau contruirea unei noi rafinării pe acest teren.
Suprafaţa extrem de profitabilă, aparţinând statului, a aparţinut în trecut unei alte firme, care a achiziţionat-o plâtind un preţ derizoriu. Şefii acestei firme ar avea legături cu un clan mafiot din Sankt Petersburg numit „Tambov”. Gruparea era bine cunoscută în anii ’90, fiind implicată inclusiv în afaceri cu petrol şi gaz.
Indicii în Spania
Interesantă este informaţia despre entitatea căreia îi aparține restul acțiunilor la „Fort”. „Doschd” susține că este o altă companie offshore care are legături cu Tambov. Postul menționează un anumit om de afaceri Ilia Traber. Potrivit mass-media, începând din 2016, Traber este căutat, alături de zeci de oameni de afaceri ruși, de către autoritățile spaniole suspectaţi de conexiuni cu grupul Tambov. „Pe baza datelor disponibile, se poate argumenta că activul (compania Fort) a fost împărțit între Hudainatov și Traber“, spune postul de televiziune.
Un alt detaliu picant: la compania „Fort“ ar fi fost implicat anterior omul de afaceri şi bancherul Nikolai Şamalov. Fiul său, Kirill Şamalov, ar fi soţul uneia dintre fiicele lui Vladimir Putin, susţine o parte a presei din Rusia.
În Spania, mafia rusă este suspectată de ani de zile că întreprinde acţiuni de spălare de bani. În 2008, aproximativ 20 de presupuși membri ai mafiei Tambov au fost arestați. În momentul în care autorităţile judiciare spaniole au emis alte 2016 mandate de arestare pentru încă doisprezece ruși, inclusiv pe numele lui Trotter, pe listă s-a regăsit şi un parlamentar rus.
Comenzile lui Putin
Deocamdată nu se ştie dacă există o reacţie oficială din partea lui Hudainatov la reportajul prezentat de Doschd. El a fost, până nu demult, proprietar al unei alte companii petroliere și a fost decorat în martie de preşedintele Putin. Motivul: pentru merite în „consolidarea poziției rusești” pe piața mondială a energiei și pentru un mai bun climat de investiții.
Cotidianul economic „Vedomosti“ de la Moscova a scris vineri că Hudainatov și compania chineză China Energy ar putea deveni în curând noi acționari la Rosneft.