spot_img
22.8 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăDezvaluiriDEZVĂLUIRI BOMBĂ ÎN PRESA ISRAELIANĂ: Cine sunt cei doi arestaţi la Bucureşti...

DEZVĂLUIRI BOMBĂ ÎN PRESA ISRAELIANĂ: Cine sunt cei doi arestaţi la Bucureşti în scandalul #KovesiMossad

-

Ron Weiner şi David Geclowicz, cei doi israelieni arestaţi la Bucureşti în scandalul #KovesiMossad, au lucrat pentru Unit 8200 (Hebrew: יחידה 8200, Yehida Shmoneh-Matayim), o unitate specială a serviciilor militare israeliene care se ocupă de SIGINT, varianta israeliană a NSA-ului american, scrie siteul Israel Hayon.

davidDavid Geclowicz are 25 de ani şi este născut în Belgia, a anunţat DIICOT.

- Advertisement -

unit00Cei doi angajati ai firmei israeliene Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, arestati preventiv la Bucuresti pe data de 3 aprilie pentru ca ar fi spionat-o pe sefa DNA Laura Codruta Kovesi, “si-au facut stagiul militar in unitatea de intelligence 8200 a armatei israeliene si au lucrat cu Mossad-ul in trecut”, a relatat ziarul israelian Israel Hayom pe data de 7 aprilie.

Unitatea 8200 a IDF (Israel Defense Forces) este o unitate de intelligence de elita responsabila cu colectarea de signal intelligence (SIGINT), precum si cu criptarea si decriptarea informatiilor.

- Advertisement -

Publicatiile militare relateaza ca aceasta este cea mai mare unitate a IDF, cuprinzand cateva mii de soldati.

Unitatea este comparabila, in functionalitatile sale, cu NSA a Statelor Unite, fiind parte a ministerului apararii israelian la fel cum NSA este parte a departamentului apararii american.

mossadSubordonata unitatii 8200 e unitatea Hatzav, responsabila cu colectare de intelligence din surse deschide (OSINT). Aceasta unitate monitorizeaza si colecteaza informatii de interes de la televiziuni, radiouri, ziare si internet.

Presa israeliana relateaza ca aceasta unitate furnizeaza peste jumatate din totalul informatiilor pentru comunitatea de informatii a Israelului.

In 2010, ziarul francez Le Monde diplomatique a scris ca Unitatea 8200 coordoneaza o retea masiva de spionaj. In centrul ei se afla baza de SIGINT din Negev, una dintre cele mai mari din lume, capabila sa monitorizeze telefoane, emailuri si alte tipuri de comunitatii in Orientul Mijlocul, Europa, Asia si Africa.

Acelasi ziar mentioneaza ca Unitatea 8200 mentine, de asemenea, posturile de ascultare sub acoperire in ambasadele israeliene din jurul lumii si se conecteaza la cabluri de comunicare subacvative.

black-cube-465x390Ziarul New York Times, citand “un fost membru al comunitatii de informatii americane”, a spus ca aceasta unitate a folosit un sistem secret care a dezactivat apararea antiaeriana a Siriei cu ocazia operatiunii Orchard (6 septembrie, 2007), cand isralienii au bombardat un reactor nuclear sirian.

Presa afirma ca aceeasi unitate 8200 a fost cea care a creat virusul Stuxnet, care a infectat facilitatile nucleare iraniene.

Comunicatul DIICOT dat publicatii pe data de 6 aprilie, afirma ca cei doi angajati ai firmei Black Cube „au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora.”

Aceleasi comunicat DIICOT relateaza ca cei doi inculpati posedau cunostinte informatice.

“WEINER RON răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice”, se afirma in comunicatul DIICOT.

Comunicatul DIICOT mai relateaza ca cei doi au reusit sa sparga adresele de email ale persoanelor pe care le-au urmarit.

“În continuarea demersului infracţional, inculpatul WEINER RON, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate.  După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate.”

In urma aparitiilor informatiilor din presa, firma Black Cube a spus ca cei doi angajati ai sai in Romania descoperiseră date despre corupţia guvernamentală fără a da alte informaţii.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img