Home Analize Dezastru în burgul lui Iohannis

Dezastru în burgul lui Iohannis

0

O simplă plimbare pe bulevardul Nicolae Bălcescu, prin Piața Mare sau Piața Mică, dezvăluie un peisaj apăsător zilele acestea. Numeroase restaurante s-au închis, patronii trimițând angajații în concedii, iar multe dintre cele rămase deschise sunt în așteptare. „Săptămâna aceasta mai avem deschis și vineri luăm o decizie finală, însă din câte se pare înclinăm spre a trage obloanele și noi”, spune un patron de restaurant pentru Turnul Sfatului din Sibiu.

FRAGMENT DIN REPORTAJUL TURNUL SFATULUI:

”Închis temporar”, scrie pe o coală de hârtie lipită pe ușa de intrare a restaurantului ”La Turn” din Piața Mare, unul dintre cele mai cunoscute din Sibiu. Peste drum de el, la Restaurantul Weidner, terasa este goală. Afară sunt 5 grade Celsius, plouă mocănește și în tot centrul istoric nu vezi picior de turist. „Chiar ieri m-am întâlnit cu un prieten care are restaurant și mi-a zis că zilele acestea mai ține deschis, apoi închide că nu mai are rost. Din câte se pare înclinăm spre a trage obloanele și noi. Am fost recent în mall, la cumpărături. Niciodată nu am văzut magazinele atât de goale. Din păcate, cam aceasta este situația prin tot Sibiul în perioada în care ne aflăm”, spune Cosmin Lantos, din partea restaurantului Weidner.

În Piața Mică am stat de vorbă cu un patron de restaurant care mi-a spus că pentru întreaga zi de ieri, la final a avut șase bonuri de casă. Dintre care patru erau pentru pachete de țigări. ”Eu câștig 60 de bani pe un pachet de țigări, cum aș putea rezista în condițiile acestea? Și cel mai tare mi-e ciudă că dacă ne uităm la statistici vedem că am depășit 50% rata vaccinării în Sibiu, suntem în top pe țară. Unde sunt toți oamenii aceștia că nu-i vedem pe nicăieri? De turiști nici nu mai zic…”.

O explicație ar putea avea Adrian Lungoci, patron la Butoiul de Aur, un restaurant al cărui nume nu mai are nevoie de nicio prezentare. Longevitatea lui a intrat în istoria urbană a Sibiului. Până l-a lovit valul patru al pandemiei.

”Mersul la restaurant reprezintă o activitate care denotă bunăstare, nu este o necesitate. În schimb, un magazin alimentar care vinde pâine și alte produse utile vieții de zi cu zi este vital și din câte am vorbit cu alți oameni din domeniu și acolo este dezastru. Acesta este un semn de întrebare mare, care nu ține strict numai de pandemie sau de certificatul verde. Eu cred că oamenii au început să se teamă, există o nesiguranță, o incertitudine și atunci omul, dacă are un plus de venituri, preferă să-l pună la saltea că nu știe ce urmează. Și mai este un aspect, eu cred că și după ce va trece valul acesta vor fi necesare minim trei, patru luni pentru a începe să ne revenim. Și dacă nu se introducea absolut nicio restricție, și dacă nu se introducea obligativitatea certificatului verde, eu cred că situația tot aceeași era. Este vorba despre modul de gândire al oamenilor, într-un moment de frică, de nesiguranță, luxul cade evident pe un plan îndepărtat. Din păcate, nu știu dacă 30% din restaurante se vor mai deschide după valul acesta”, spune Adrian Lungoci. El a trimis angajații în concediu până la finalul lunii și vrea ca din decembrie să redeschidă, când speră ca incidența să scadă și oamenii să se mai detensioneze.

Ad

Exit mobile version