spot_img
31 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăActualitateDeutsche Welle: Tentația unirii României cu R. Moldova ar putea fi mai degrabă...

Deutsche Welle: Tentația unirii României cu R. Moldova ar putea fi mai degrabă o capcană întinsă de Rusia. Orice pas spre acest deziderat ar însemna recunoașterea rapturilor teritoriale făcute de Rusia în Ucraina

-

Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, dar nu direct, ci prin crearea unei noi Românii Mari, explică Dimitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate, fost premier (2012-2020) și președinte al Rusiei (2008-2012). Tema unirii nu este nouă în discursul Moscovei, dar direcția de abordare este diferită în funcție de necesitățile propagandistice de moment. În 2017, ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, recomanda României și R. Moldova să urmeze precedentul folosit de Moscova: „Cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului? (…) Eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”.Rusia încerca atunci să vadă ce reacții poate declanșa la București cu astfel de sugestii, mai ales că adăuga și Bucovina de Nord, parte a Ucrainei, la această idee subversivă a unificării teritoriilor care aparținuseră în perioada interbelică României, spune într-un comentariu Deutsche Welle.

- Reclama -

Rusia exploatează faliile balcanice, dar și pe cele din Vest, unde americanii și britanicii mizează totul pe victoria Ucrainei împotriva Rusiei care a invadat-o, în vreme ce Franța, Germania și Italia, marile state fondatoare ale UE, ar prefera începerea negocierilor de pace și oprirea războiului.Tentația unirii României cu R. Moldova, despre care fostul președinte Traian Băsescu a declarat că ar trebui să fie următorul obiectiv strategic, ar putea fi mai degrabă o capcană întinsă de Rusia. Orice pas spre acest deziderat ar însemna recunoașterea rapturilor teritoriale făcute de Rusia în Ucraina și ar arunca țara într-o stare de alertă și de incertitudine pe termen lung. Deocamdată România Mare este o iluzie și totul depinde de felul în care se va reconfigura lumea după război, mai spune DW.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img