spot_img
2.6 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăEconomieDeutsche Welle: Prognoze pesimiste pentru turismul din Grecia

Deutsche Welle: Prognoze pesimiste pentru turismul din Grecia

-

COMENTARIU DEUTSCHE de  Jannis Papadimitriou/ Claudia Ştefan

- Reclama -

Deşi Grecia a sperat că numărul turiştilor va creşte în această vară, prognozele nu sunt prea optimiste. Turbulenţele politice şi economice afectează şi turismul. Se speculează că TVA-ul va fi majorat.

- Advertisement -

În vara anului 2014, Grecia s-a bucurat de un aflux turistic fără precedent. Prezenţa a 24 de milioane de oaspeţi străini a dus la apariţia a 50.000 de noi locuri de muncă şi la o uşoară creştere economică, după ani de recensiune. Mai mult, pentru prima oară, din 1948, Grecia a putut înregistra un excedent al balanţei.

În 2015 grecii au sperat la şi mai mulţi turişti ca anul trecut. Cu toate acestea, tensiunile create în jurul acordării unei noi infuzii de capital supraîndatoratei ţări afectează şi sectorul turismului – afirmă Andreas Andreadis, şeful Asociaţiei naţionale a industriei de profil: „În ultimele două luni am constatat că numărul rezervărilor a scăzut, inclusiv în Germania sau tocmai în Germania.“

- Advertisement -

Rezervările din Germania sunt mai mici cu două procente comparativ cu cele de anul trecut, se arată într-un studiu al Societăţii pentru cercetarea consumului GfK. Instabilitatea economică afectează întregul sector. Ca atare, Grecia nu poate profita din plin de potenţialul său turistic.

Supărări legate de preconizata majorare a TVA-ului

La toate acestea se adaugă zvonurile legate de majorarea taxei pe valoarea adăugată. Aceasta se pare că ar fi una dintre cererile ferme ale creditorilor internaţionali pentru ca Grecia să-şi mai poată redresa puţin bugetul. În orice caz, informaţiile sunt contradictorii: guvernul elen ba susţine sus şi tare că va creşte taxa pe insulele “de lux”, ba neagă.

Conform publicaţiei “Ta Nea”, din motive inexplicabile, insulele mai puţin frecventate Leros sau Ikaria au fost încadrate la categoria “destinaţii de lux” în timp ce în Korfu, de exemplu, nu este prevăzută nicio majorare a TVA-ului.

În discuţie ar mai intra şi introducerea unui impozit suplimentar pe locuinţele de lux.

Desigur, turismul ar trebui să contribuie la redresarea economiei, dar nu cu orice preţ – avertizează Andreas Andreadis: “Italia, Spania şi Franţa percep 10% TVA în acest sector, Turcia şi Ciprul mai puţin ca să nu mai vorbim de Insulele Canare unde nu există TVA”.

Dacă TVA-ul ar fi majorat la 13-14 procente, nu marile lanţuri hoteliere ar avea de suferit, ci firmele mijlocii şi mici. Asociaţia restaurantelor de tip fast-food cere chiar o micşorare a taxei pe valoarea adăugată. Peste 6500 de firme mici au dat faliment din 2011 de când precedentul guvern a sporit taxele fiscale. 40.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă în acest interval de timp.

Grexit ar fi “o lovitură grea”

Şi în turismul elen domină întrebarea cheie: va ajunge executivul de la Atena la un acord cu creditorii internaţionali sau nu? Până pe 5 iunie, termenul-limită la care Grecia are de rambursat o nouă tranşă din împrumutul primit, între guvern şi creditori ar trebui să fie parafată o înţelegere. În caz contrar, ar fi un dezastru pentru Grecia – este de părere Andreas Andreadis.

Mai mult, “Ieşirea Greciei din comunitatea monetară nu ne-ar fi de ajutor. Dimpotrivă, ar fi o lovitură grea pentru noi”, adaugă el. Andreadis crede că Grecia ar trebui să vorbească mai puţin despre preţuri şi mai mult despre calitate pentru a putea concura cu alte destinaţii de vacanţă.

“Vacanţa în Grecia” presupune contact direct între populaţia autohtonă şi oaspeţii străini. Ca atare, ar fi lipsit de sens să creezi “ghetouri turistice” pentru vizitatori avuţi într-o ţară, de altfel, sărăcită.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img