spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăBasarabiaDeutsche Welle: Preoţii Moscovei au mobilizat diaspora şi tinerii pentru Maia

Deutsche Welle: Preoţii Moscovei au mobilizat diaspora şi tinerii pentru Maia

-

COMENTARIU AL CORESPONDENTULUI DW LA CHIŞINĂU, VITALIE CĂLUGĂREANU

- Reclama -

Atacurile suburbane împotriva Maiei Sandu, candidat pro-european la alegerile prezidențiale din 13.11., mobilizează diaspora și tinerii din Moldova împotriva pro-rusului Igor Dodon în cel de-al doilea tur de scrutin.

- Advertisement -

În ultimele zile, Rusia și-a mobilizat toate resursele mediatice, agenții de influență din Moldova și preoțimea din cadrul Mitropoliei Moldovei (supusă Patriarhiei Ruse), pentru a o compromite pe Maia Sandu. Aceștia inventează minciuni și o ofensează pe Maia Sandu, numind-o „rod sterp”, iar contracandidatul ei, Igor Dodon, a insinuat la o dezbatere televizată că ea ar face parte dintr-o minoritate sexuală. Mai mult, Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar fi vinovată de faptul că mai mulți copii s-ar fi sinucis în Moldova în perioada când ea era ministru al Educației.

Președintele minciunii

- Advertisement -

„Igor Dodon este un laș, iar minciuna este singura sa armă în această campanile electorală. Folosește posturile sale TV pentru a lansa minciuni”, a menționat Maia Sandu. Iar echipa candidatului comun al forțelor antioligarhice a deplâns faptul că Dodon a îndrăznit să folosească în campania electorală probleme atât de dureroase precum cel al suicidul în rândul copiilor.

O altă sperietoare propagandistică a apărut în ziarul de partid al PSRM, despre faptul că Maia Sandu ar fi convenit cu Angela Merkel să trimită în Moldova 30 000 de sirieni. Culmea, jurnaliștii de la posturile de televiziune care îl deservesc pe Dodon în această campanie electorală au găsit trei studenți de origine arabă (care își fac studiile în Chișinău) și titrează: „Diaspora siriană din Moldova o susține pe Maia Sandu la prezidențiale: Aici e bine de trăit!”.

„Dodon își bate joc de durerea poporului sirian. Au mers la Universitatea de Medicină, s-au dat drept jurnaliști și au adresat întrebări provocatoare vizând-o pe Maia Sandu, astfel încât să-și justifice minciuna privind fluxul de refugiați în Moldova. Să folosești aceste sperietori împotriva cetățeniilor și să profiți de naivitatea studenților sirieni – nu este demn de un candidat la președinție”, a reacționat liderul unui alt partid pro-rus din Republica Moldova, Viktor Șelin (liderul PSDM), care a anunțat că nu-l va susține pe Dodon în al doilea tur de scrutin.

Preoții Moscovei scoși la înaintare

Sondajele arată că 70% dintre moldoveni au încredere în Biserică. Majoritatea bisericilor din Moldova aparțin Mitropoliei Moldovei, supusă Patriarhiei Ruse. Moscova a recurs la acest instrument pentru a influența votul în favoarea pro-rusului Igor Dodon.

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel (alături de alți trei preoți) a susținut vineri o conferință de presă la care a îndemnat creștinii să nu o voteze pe Maia Sandu, pentru că ea ar prezenta „pericol pentru Biserică”, ci să-l voteze pe „creștinul Igor Dodon”. Controversatul preot subordonat Patriarhiei Moscovei a spus că Maia Sandu ar fi „stearpă”, pentru că nu are familie și copii și că un vot în favoarea acesteia „va fi un păcat”.

Întrebat dacă are binecuvântarea Mitropolitului Vladimir pentru a face aceste declaraţii, episcopul Marchel a răspuns că reprezintă Eparhia de Bălţi şi Făleşti şi nu are nevoie de binecuvântarea ÎPS. Săptămâna trecută, însă, și mitropolitul Moldovei, Vladimir, a îndemnat populația să-l susțină pe Igor Dodon.

Preoți-dictatori, cu averi impresionante

La 13 noiembrie 2012, Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis că „preoţii care vor face declaraţii publice, fără aprobarea Mitropoliei Moldovei, vor fi sancţionaţi”: „Având în vedere numeroasele speculaţii și interpretări lansate în presă, care au prejudiciat imaginea Bisericii Ortodoxe din Moldova, s-a decis sancţionarea disciplinară a slujitorilor care vor face declaraţii publice fără coordonare prealabilă și binecuvântare arhierească, conform deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, referitoare la difuzarea și prezentarea poziţiei oficiale a Bisericii”, se arată în hotărârea Sinodului. Aceasta a apărut după ce un post TV din Moldova a difuzat un reportaj despre averile unor slujitori ai bisericii. În reportaj erau arătate casele luxoase ale Mitropolitului Moldovei, ÎPS Vladimir, a episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel și a secretarului Mitropoliei Moldovei, protoiereul Vadim Cheibaş.

Episcopul Marchel este cunoscut în Republica Moldova ca o figură controversată și politizată. În trecut el l-a sprijinit, tot prin declarații murdare, pe liderul comuniștilor, Vladimir Voronin. El spunea că gay-ilor ar trebui să li se interzică accesul în institutiile de educație, de sănătate și alimentație publică și că peste 90% dintre homosexuali sunt bolnavi de HIV/SIDA.

Calcul greșit – efect invers

Efectul acestor declarații halucinante se pare că va fi, însă, invers. Atacurile murdare împotriva Maiei Sandu și riscul de a avea un președinte anti-european, mincinos și cinic au „trezit” tinerii (pasivi în primul tur) și au mobilizat diaspora pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Moldovenii din diaspora au creat grupul „Adoptă un vot!” pe Facebook, prin intermediul căruia se constituie în grupuri pentru a merge organizat la alegeri pe 13 noiembrie. „Sunt din Chișinău. Locuiesc în Calgary. Am plecat de 11 ani din Moldova. Voi merge la vot la Seattle, împreună cu alți 60 de moldoveni. O să mergem 1110 km întro directie – din Canada în USA ca să votăm. Alegem în sfârșit un lider integru”, a scris un moldovean în acest grup virtual.

Autoritățile de la Chișinău au refuzat să mărească numărul secțiilor de votare din străinătate pentru turul doi de scrutin. Totuși, Comisia Electorală Centrală a decis să majoreze, pentru turul doi, numărul buletinelor de vot destinate secțiilor de votare din afara țării. Astfel, în baza solicitărilor care au parvenit din partea diasporei, se va majora numărul buletinelor de vot în următoarele secții de votare: Canada – Toronto: de la 2000 la 3000 mii; Elvetia- Geneva: de la 1500 la 3000 mii; Olanda – Haga: de la 2000 la 3000 mii; Franța – Strasbourg: de la 2000 la 3000 mii; Portugalia – Portimao: de la 2000 la 3000 mii; Portugalia – Faro: de la 2000 la 3000 mii; Portugalia – Setubal: de la 2000 la 3000 mii; SUA – Atlanta: de la 2000 la 3000 mii; SUA – Raleigh: de la 2000 la 3000 mii;

Dodon, persona non-grata în Ucraina?

Pe de altă parte, portalul „pravda.com.ua” (http://www.pravda.com.ua/rus/news/2016/11/4/7125766 ) a publicat  vineri o informație despre intenția autorităților de la Kiev de a-l declara pe Igor Dodon persona non-grata pe teritoriul Ucrainei, pentru declarațiile că „Crimeea aparține Rusiei”. În acest sens, vicepreşedintele Radei, Irina Gheraşenko, a trimis un demers către conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei în care îi solicită o reacţie la declaraţiile liderului socialiştilor de la Chișinău. Deputații ucraineni cer ca lui Dodon să-i fie interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei, pentru faptul că „atentează la integritatea teritorială și inviolabilitatea Ucrainei”.

Sâmbătă, Igor Dodon a reacționat. Potrivit lui, declarația unor deputați din Rada de la Kiev nu reprezintă poziția oficială a Ucrainei: „Evident că Maia Sandu are adepți în rândul celor care au organizat maidanuri în țara vecină, care îi sunt datori PLDM-ului și lui Vlad Filat pentru susținere. Fularele galbene sunt tot de acolo.Dar reiterez poziția mea: Ucraina este țară vecină cu care ne leagă sute de ani de prietenie, valori creștine comune, relații economice reciproc avantajoase”, a scris Dodon pe Facebook.

Miza Maiei Sandu pentru schimbare

Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că va începe demontarea sistemului oligarhic al lui Vlad Plahotniuc cu ajutorul unui procuror general pe care îl va numi atunci când va ajunge în funcția de președinte. Ea susține că Igor Dodon a fost crescut de sistemul controversatului oligarh și că acum este trimis la Președinție pentru a-l deservi.

Pentru a putea numi procurorul general, însă, Parlamentul (dominat acum de o majoritate fidelă oligarhului-șef) trebuie să amendeze Constituția. Noua lege a Procuraturii, votată recent de Parlament, datorită unor puternice presiuni externe, îi dă dreptul șefului statului să numească procurorul general – în contrast cu Legea Supremă care stabilește că procurorul general este numit de șeful Legislativului (funcție deținută în prezent de Andrian Candu, finul lui Vlad Plahotniuc).

31 de ONG-uri au cerut vineri Parlamentului modificarea urgentă a Constituției pentru a permite numirea Procurorului General de către șeful statului, așa cum prevede noua Lege cu privire la Procuratură, intrată în vigoare la 1 august 2016. „Orice ezitare în adoptarea acestui amendament la Constituție riscă să fie interpretată de către societate ca o încercare de a menţine controlul politic asupra procuraturii”, se arată în apelul organizațiilor semnatare.

Anterior Maia Sandu a declarat că va încerca să determine guvernarea oligarhică să amendeze Constituția inclusiv în parteneriat cu prietenii externi ai Moldovei, prin condiționalități legate de continuarea finanțării. De asemenea, ea a solicitat cetățenilor Republcii Moldova să-i fie alături atunci când va veni în Parlament, în calitate de președinte, pentru a cere modificarea Legii Supreme și, în general, atunci când va cere guvernării să implementeze reforme.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img