spot_img
24.3 C
București
miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Posibile turbulenţe dinspre Polonia

Deutsche Welle: Posibile turbulenţe dinspre Polonia

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Bartosz Dudek

Partidul „Lege şi Justiţie” (PiS), creditat cu o victorie în alegerile parlamentare din Polonia, va reveni la guvernare. Prezenţa formaţiunii conservatoare eurosceptice la conducerea ţării ar putea avea consecinţe de anvergură asupra UE.

Este o victorie răsunătoare a partidului naţional-conservator al lui Jaroslaw Kaczynski, „Lege şi Justiţie” (PiS), şi a principalei sale candidate, Beata Szydlo. Platforma Civică liberală PO aflată la conducere de 8 ani încoace, a şefei de guvern Ewa Kopacz, s-a clasat pe locul al doilea. Dacă rezultatele finale oficiale vor confirma victoria PiS, Polonia ar putea fi guvernată pentru prima oară în ultimul sfert de secol de o singură formaţiune.

Electoratul polonez a sancţionat un Executiv care, de fapt, a gestionat cu o mână sigură criza financiară şi a demonstrat că poate stimula creşterea economică. Motivele sunt diverse. În mod evident, marea parte a locuitorilor din mediul rural nu a profitat de rezultatele economice excelente înregistrate în Polonia. În plus, prin plecarea lui Donald Tusk – fondatorul PO şi ani la rând şi premier al ţării – cel mai puternic luptător al formaţiunii şi un politician extrem de inteligent s-a mutat la Bruxelles.

Pe lânga uzura firească a coaliţiei de guvernământ, scandalul din 2014 legat de interceptarea convorbirilor unor politicieni PO la Varşovia a scos la iveală aroganţa şi limbajul vulgar al liberalilor din Platforma Civică. Un scandal în urma căruia hărnicuţa, dar ştearsa succesoare a lui Donald Tusk, Ewa Kopacz, a reacţionat destul de slab. Ca atare, maestrul manevrelor politice tactice, Jaroslaw Kaczynski, a punctat prin alegerea unei echipe talentate, a unei campanii electorale foarte bune şi a unor promisiuni sociale costisitoare.

Kaczynski pune accentul pe figuri noi

La fel ca la alegerile prezidenţiale din vară, când puţin cunoscutul candidat PiS Andrzej Duda şi-a învins în mod surprinzător adversarii, tot Kaczynski a tras sforile şi acum. Liderul PiS a mizat şi de această dată pe modelul deja testat cu succes: promovarea unei figuri politice noi. Aleasă a fost energica şi populara Beata Szydlo.

Bartosz Dudek, DW

Prin apropierea demonstrativă de influenta Biserică Catolică şi retorica patriotică, Szydlo şi Kaczynski au reuşit să obţină atât sprijinul clerului cât şi al milioanelor de catolici conservatori.

Mai mult, spre deosebire de majoritatea ţărilor din occident, tineretul din Polonia nutreşte o mare simpatie faţă de conservatori. În categoria de vârstă 18-29 de ani, puţini alegători susţin partidele de stânga. În topul preferinţelor lor, PiS ocupă prima poziţie. Liberalii din PO se situează abia pe poziţia a patra.

Comentariu: Budapesta la Varşovia?

Posibila instalare la cârma guvernului a unei singure formaţiuni, PiS, şi existenţa unui şef de stat naţional-conservator ar putea avea consecinţe de anvergură asupra Europei. Jaroslaw Kaczynski nu-şi ascunde admiraţia faţă de premierul maghiar Viktor Orban. În criza refugiaţilor Varşovia intenţionează să adopte o poziţie dură – la fel ca Budapesta. Euroscepticul Kaczynski ar putea găsi şi-n premierul Marii Britanii, David Cameron, un aliat de nădejde.

Cu „tăticul” în umbră, guvernul Szydlo ar reprezenta interesele Poloniei pe plan internaţional în mod viguros. Inclusiv compromisurile, de exemplu în politica energetică, vor fi puţin probabile. În plus, dacă PiS îşi va onora costisitoarele promisiuni electorale în domeniul social, Polonia ar porni pe un drum la capătul căruia o pândeşte soarta Greciei.

Nu numai Bruxelles-ul ci şi Berlinul ar putea avea greutăţi cu noul guvern de la Varşovia. Vizate sunt mai ales poziţiile diferite în relaţia cu Rusia. Noul executiv polonez va insista ca aliaţii NATO să staţioneze permanent trupe în Polonia. Retorica anti-moscovită va spori, iar relaţiile bilaterale ruso-poloneze, şi-aşa reci, se vor deteriora şi mai mult. Iar Europa cea zguduită de crize va avea, probabil, o problemă în plus.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img