spot_img
23.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăExterneDeutsche Welle: Opoziția e vinovată pentru victoria răsunătoare a lui Viktor Orban

Deutsche Welle: Opoziția e vinovată pentru victoria răsunătoare a lui Viktor Orban

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Keno Verseck

- Reclama -

Opoziția din Ungaria poartă o parte din vină pentru victoria răsunătoare a lui Orban. După scrutinul de duminică, partidele din opoziție sunt în cădere liberă.

Ungarn Parlamentswahl 2018 | Auszählung der Stimmen (Reuters/L. Foeger)Numărarea voturilor într-o secție de votare la Budapesta

Timp de câteva săptămâni, opoziția maghiara părea că trăiește într-un vis – optimistă și plină de speranță că ar putea să învingă partidul Fidesz al premierului Orban. Sondajele de opinie indicau o majoritate simplă pentru Fidesz, iar potrivit celor mai recente, peste 50% dintre alegători și-ar fi dorit o schimbare politică.

Duminică, opoziția maghiară s-a trezit la realitate: Orban și Fidesz vor putea să-și asigure o nouă majoritate de două treimi. E cea de-a treia victorie electorală consecutivă a lui Orban și cea mai dureroasă înfrângere a opoziției din ultimii opt ani. La conferința de presă din noaptea spre luni, liderii și candidații de vârf ai partidelor de opoziție păreau nu doar dezamăgiți, ci absolut dezorientați.

Opoziția e scindată și înfrântă

Eșecul opoziției are cauze multiple – iar ea poartă vina pentru multe dintr ele. Sistemul electoral maghiar a fost calificat de observatori drept „liber, dar nedrept”, pentru că avantajează partidele mari ca Fidesz prin faptul că din cei 199 de deputați sunt aleși 106 de candidați în mod direct, după principiul majorității. În condițiile în care Fidesz e singurul partid mare, cu un electorat stabil și disciplinat, opoziția nu ar fi avut altă șansă reală decât să se prezinte cu candidați comuni. Dar tocmai acest lucru nu s-a întâmplat în multe circumscripiții electorale. Au existat cazuri în care toți candidații opoziției să primească în total mai multe voturi decât cel al partidului Fidez, dar să câștige totuși cel din urmă – spre exemplu la Budapesta.

În același timp, alegerile parlamentare au avut mai degrabă caracterul unui referendum privind politica de migrație a lui Orban. El a reușit ca întreaga campanie electorală să se bazeze pe această întrebare, prezentându-se ca unică alternativă la prăbușirea statului și a națiunii maghiare prin migrația necontrolată.

Toți împotriva migranților

Opoziția nici nu a vrut să argumenteze împotriva acestui curs. În Ungaria există un consens politic, când e vorba despre migrația din „culturi străine”. Pe alocuri, unii politicieni din opoziție i-au reproșat chiar guvernului Orban că a primit în ultimii ani în jur de 3.000 de refugiați.

Situația opoziției e tot mai precară. Majoritatea liderilor de partid și a candidaților de vârf au demisionat, printre care și liderul partidului de dreapta Jobbik, cel al Partidului Socialist MSZP și cel al partidului ecologist-alternativ-liberal LMP. Jobbik, inițial un partid de extremă dreptă, începuse o luptă pentru putere din direcția unui partid de centru-dreapta, mai moderat. Acum, radicalii din Jobbik vor să înlăture de la putere aripa liderului demisionar Gabor Vona. Cu toate acestea, probabilitatea ca Jobbik să devină din nou un partid de extremă dreaptă e mică, din moment ce nu prea mai e loc la dreapta partidului Fidesz.

Problemele stângii

Un rol nefericit îi revine în special fostului premier Ferenc Gyurcsany, care a condus un guvern socialist-liberal între 2004 și 2009. Politicianul socialist a purtat o parte din responsabilitate pentru numeroase cazuri de corupție și alte scandaluri, astfel încât a contribuit esențial la victoriile lui Orban. Actualul său partid liberal de stânga „Coaliția democratică” (DK), format dintr-un grup de socialiști care au părăsit partidul MSZP, a obținut 5,6% din voturi. Pentru cei mai mulți unguri, „socialistul de salon” Gyurcsany, care a strâns milioane din afaceri private, e un personaj „toxic”. Cu toate acestea, Gyurcsany a exclus până acum posibilitatea unei retrageri din politică.

Nu doar Gyurcsany, ci și partidul MSZP însuși e un obstacol care îngreunează o reînnoire a stângii din Ungaria. Socialiștii nu scapă de imaginea unui partid post-comunist corupt, care a dus multă vreme o politică neo-liberală. O nouă speranță a stângii ar putea fi Gergely Karacsony, candidatul comun al socialiștilor și al micului partid ecologist Parbeszed (Dialog): Karacsony e primarul foarte popular al sectorului 14 din Budapesta. După înfrângerea de duminică a declarat că stânga din Ungaria trebuie reformată din temelii. O reînnoire ar însemna, de pildă, ca stânga să se adreseze oamenilor simpli din provincie, care trăiesc adesea în sărăcie. Atât dreapta, cât și stânga din opoziție i-au ignorat adesea – spre deosebire de Jobbik.

Unii comentatori maghiari pesimiști nici măcar nu mai sunt siguri dacă se va ajunge pe viitor la o altă luptă electorală între partidul lui Orban și opoziție, sau dacă duminică au avut loc ultimele alegeri libere din viitorul apropiat.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...