Au fost descoperite 1.100 de tone de cartofi infestați din Egipt

0
285

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 de tone de cartofi din Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa. Cartofii erau „infestaţi cu bacteria Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun)”, a comunicat marţi Ministerul Agriculturii.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor, precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, potrivit comunicatului.

„Măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art.14 (19) lit.a”, arată comunicatul

Reprezentanţii ministerului au precizat că tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza deciziei de punere în aplicare a comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt.