Home Analize DEUTSCHE WELLE: Miniștrii de externe ai UE protejează Rusia

DEUTSCHE WELLE: Miniștrii de externe ai UE protejează Rusia

0

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Bernd Riegert

Miniștrii de externe ai UE protejează Rusia: Nu vor fi sancțiuni pentru conflictul din Siria. Ar strica mai mult decât ar ajuta. Încetarea unilaterală a focului este salutată.

Federica Mogherini

Imediat după încheierea summit-ului miniștrilor de Externe la Luxemburg, armata rusă și conducerea Siriei au făcut apel la încetarea unilaterală a focului. Oare au vreun efect cuvintele de avertizare ale UE la adresa Rusiei? Funcționarii UE de la Luxemburg nu au văzut încă nici o legătură directă, dar s-au bucurat că joia viitoare va fi liniște în estul orașului Alep, pentru cel puțin opt ore.

Ar fi o ocazie pentru Uniunea Europeană și pentru Națiunile Unite să transporte ajutoare în regiunile asediate de rebeli. Comisarul UE pentru politică externă, Federica Mogherini, a fost rezervată după consultări: ”Este un prim pas în direcția cea bună”. Cu toate acestea, nu este sigură că opt ore sunt de ajuns pentru a trimite convoaie cu ajutoare. Pentru aceasta ar fi nevoie de 12 ore, sunt de părere Crucea Roșie și alte organizații umanitare.

Mogherini a cerut Rusiei să oprească bombardarea Alepului pentru mai mult timp. ”Ajutorarea oamenilor este prioritatea noastră”, a declarat Mogherini unor reporteri la Luxemburg. UE ar avea și alte metode prin care să exercite presiune, pe lângă sancțiunile economice, a declarat șefa diplomației UE, fără să specifice care ar fi acestea. ”Nu dispunem numai de sancțiuni în instrumentarul nostru”.

Se contrazic Steinmeier și Merkel? 

Ministrul federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier Ministrul federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier

După discuții ”lungi, controverse și emoționale”, a relatat ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, UE a renunțat la noi sancțiuni împotriva Rusiei. Mai ales ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, ceruse asemenea sancțiuni după o întâlnire cu omologul său american, John Kerry. Johnson a părăsit ședința fără cuvinte și cu capul aplecat. Pe jurnaliști i-a salutat numai cu un gest. Miniștrii de externe hotărâseră de comun acord să renunțe la sancțiuni. Dar opțiunea rămâne valabilă. Cancelara federală, Angela Merkel (CDU),  se exprimase în principiu pentru măsuri mai dure împotriva Rusiei. Va aduce acest lucru în discuție eventual la summitul  UE de joia viitoare.

Ministrul federal de Externe, Frank-Walter Steinmeier (SPD), a răspuns la întrebarea dacă sancțiunile ar aduce o ruptură în interiorul guvernului german: ”Sincer, nu pot să vă spun, pentru că în discuția de astăzi nu au avut loc astfel de dezbateri esențiale. Am discutat aici foarte concret dacă eventuale sancțiuni ne-ar ajuta în ceea ce privește accesul ajutoarelor umanitare. Nimeni nu a știut în final să dea un răspuns acestei întrebări”.

UE  se gândește la viitorul Siriei 

Imaginea devastatoare a orașului Alep după bombardamente

Miniștrii de Externe ai UE cataloghează atacurile asupra civililor din Alep ca ”posibile crime de război”,  care vor trebui cercetate de tribunalele internaționale. Mogherini a declarat că UE se concentrează pe ajutorul umanitar în special pentru Alep, unde situația este dramatică. UE nu va juca în continuare niciun rol militar în Siria.

”Sunt foarte mândra de asta”, a adăugat Mogherini. ”Îi sprijinim pe toți care luptă pentru încheierea violenței”.  Comisarul a anunțat că imediat vor urma discuții cu Turcia, Iranul și cu toate grupurile de opoziție din Siria, despre viitorul politic al acestei țări după război. Pentru miniștrii de Externe ai UE e important să vorbească deja de pe acum despre viitorul Siriei.

Sancțiuni împotriva lui Kabila

Federica Mogherini a avertizat că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi contraproductive, ducând chiar la o escaladare a situației. Dar pentru un alt conflict, același lucru se pare că nu e valabil. Există un consens al miniștrilor de Externe UE  pentru un pachet de sancțiuni împotriva președintelui Republicii Democrate Congo, Joseph Kabila. Miniștrii sunt de părere că acesta rr trebui să accepte alegeri noi și să nu pună presiune pe opoziție. Dacă criza politică din Republica Democrată Congo nu se soluționează, UE ar putea îngheța conturile bancare ale familiei Kabila și impune restricții circulației libere. Nu este prevăzută momentan tăierea ajutoarelor din partea UE pentru statul african.

Ad

Exit mobile version