spot_img
19.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Merkel nu mai poate decât să eşueze

Deutsche Welle: Merkel nu mai poate decât să eşueze

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Christian F. Trippe

Două absenţe au marcat Conferinţa de Securitate de la München. Angela Merkel şi Vladimir Putin au lipsit de la lucrări. Şefa guvernului german luptă pentru supravieţuire politică, iar preşedintele Rusiei se bucură de asta.

- Advertisement -

John McCain este un politician dur. Republicanul din Arizona vine o dată pe an să-i critice pe europeni. Acest rol îi este pe plac. Apariţiile sale la Conferinţele de Securitate de la München fac parte din folclorul transatlantic. Anul acesta, discursul lui McCain a conţinut un elogiu la adresa Angelei Merkel şi a puterii sale de a conduce.

Merkel îşi pierde aliaţii

- Advertisement -

S-a dus vestea până în SUA că şefa executivului german se confruntă cu presiuni politice enorme. Acestea îi periclitează funcţia. Merkel nu a fost anul acesta la Conferinţa de Securitate, dar soarta ei probabil că a fost decisă acolo.

Pe scena oficială, premierul francez Manuel Valls a declarat răspicat că se opune politiciii germane pentru refugiaţi. Franţa nu vrea să găzduiască refugiaţi suplimentari. Parisul se ridică împotriva planului lui Merkel, de a stabili un mecanism de distribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE. Astfel, Merkel şi-a pierdut şi ultima speranţă că s-ar putea sprijini pe un aliat puternic în chestiunea refugiaţilor. La reuniunea europeană la vârf de săptămâna viitoare, Merkel nu mai poate decât să eşueze.

Christian F. Trippe

Diplomaţie slabă în criza ucraineană

Criza refugiaţilor a vlăguit-o deja pe Merkel, astfel că a ajuns să piardă şi pe alt teren, fără ca mulţi să observe. Cu mai bine de doi ani în urmă, când Rusia a anexat Crimeea şi i-a sprijinit pe separatiştii din estul Ucrainei cu arme şi combatanţi, Germania a preluat conducerea diplomaţiei de criză. SUA s-au ţinut deoparte, preşedintele Obama dând prioritate cabinetului de la Berlin.

În ultimele săptămâni, SUA s–au implicat cu mai mult elan în criza din Ucraina, încercând să dea un nou impuls acordului de la Minsk cu ajutorul diplomaţiei discrete. În cadrul unor negocieri secrete, americanii au vrut să afle de la ruşi dacă acordul mai are o şansă de a fi salvat. Sigur că preşedintelui Obama i-ar conveni un astfel de succes la final de mandat. Dar implicarea sporită a SUA în chestiune se datorează eşecurilor din ultimele luni ale diplomaţiei germane, care nu mai are forţă şi substanţă.

Moscova se bucură de slăbirea lui Merkel

Un lucru nu trebuie omis. Cu cât vin mai mulţi refugiaţi în Germania cu atât mai puţină energie are executivul de la Berlin de a se ocupa de alte teme. Unii sunt de părere că există chiar o conspiraţie gigantică. În Siria, bombele lui Putin aruncate asupra adversarilor lui Bashar al Assad produc tot mai mulţi refigiaţi care se îndreaptă spre Germania, slăbind poziţia lui Merkel, ba chiar ameninţându-i funcţia. Prin asta, se dovedeşte că Putin poate, ca un virtuoz păpuşar, să ghideze afluxul de refugiaţi şi să decidă soarta cancelarei germane. Cert este că, fără îndoială, Rusiei îi convine situaţia grea în care se află Angela Merkel. În plus, şi SUA sunt îngrijorate că asaltul refugiaţilor periclitează proiectul european în totalitate şi ameninţă să o alunge pe Merkel din cancelaria federală.

Situaţia politică extrem de complicată a putut fi percepută şi în cadrul Conferinţei de Securitate de la München. Din pricina politicii sale de deschidere faţă de refugiaţi, Merkel este criticată în Germania mai ales de liderul creştin-socialilor bavarezi, Horst Seehofer. De curând, el l-a vizitat pe Putin la Moscova, ceea ce a fost considerat un afront la adresa cancelarei. Şi John McCain a fost foarte nemulţumit de această vizită, şi a decis să nu dea curs sâmbătă seară invitaţiei de a participa la un dineu oferit de Seehofer, în calitate de gazdă a Conferinţei de Securitate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img