spot_img
4.3 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăExterneDEUTSCHE WELLE: "Lupii Nopţii" - motocicliştii fideli Kremlinului îşi continuă cursa spre...

DEUTSCHE WELLE: „Lupii Nopţii” – motocicliştii fideli Kremlinului îşi continuă cursa spre Berlin

-

Membri ai unui club de motociclişti din Rusia şi-au propus să reparcurgă drumul Armatei Roşii spre Berlin, la 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. Ei nu sunt însă bineveniţi, fiindcă „Lupii nopţii” nu sunt o asociaţie oarecare de iubitori ai locomoţiei pe două roţi, scrie Deutsche Welle.

- Reclama -

„Spre Berlin!” Acest îndemn este familiar oricărui rus. În al Doilea Război Mondial, tancurile sovietice purtau această inscripţie, în înaintarea lor spre vest. Aceeaşi deviză a fost aleasă acum şi de clubul rusesc de motociclişti „Lupii Nopţii”, ai cărui membri au pornit pe 25 aprilie din Moscova spre Berlin, traversând jumătate din Europa. Acţiunea lor este menită să amintească de victoria de acum 70 de ani asupra Germaniei hitleriste. Sâmbătă, 9 mai, când se sărbătoreşte Ziua Victoriei, membrii acestui club vor să străbată străzile Berlinului fluturând drapelul Federaţiei Ruse. Ţinta lor este Monumentul Ostaşului Sovietic din Parcul Treptow. Tot sâmbătă, 9 mai, în Piaţa Roşie din Moscova va avea loc, în cinstea aceleiaşi victorii, o paradă militară de proporţii ieşite din comun, mai amintește DW.

- Advertisement -

Iniţial, planul „Lupilor Nopţii” părea însă sortit eşecului. Mai întâi Polonia, apoi Germania au refuzat să le acorde viză unor membri ai clubului. Unii dintre ei au făcut cale întoarsă. Dar un mic grup a reuşit să intre duminică în Germania venind dinspre Austria. Şi până sâmbătă se aşteaptă ca numărul motocicliştilor să crească.

Dar unul dintre ei cu siguranţă va lipsi la Berlin. Numele său: Alexandr Zaldostanov, alias „Chirurgul”, în vârstă de 52 de ani. Este preşedintele clubului. El nu a primit viză de intrare în Germania.

- Advertisement -

„Motocicliştii ruşi”, cum îşi spun „Lupii Nopţii” de o bucată de vreme, nu seamănă decât în aparenţă cu omologii lor occidentali. Ei se percep ca „patrioţi ruşi” şi aliaţi ai Kremlinului. Dar nu a fost mereu aşa. Clubul de motociclişti, cel mai mare şi mai vechi din Rusia, şi-a început existenţa la finele anilor 1980, când Uniunea Sovietică era în pragul colapsului. Un rol de frunte îi revine aici lui Zaldostanov.

Acest fiu de medic dintr-o provincie ucraineană avea pe atunci aproximativ 25 de ani. După ce şi-a terminat studiile de medicină la Moscova s-a căsătorit cu o nemţoaică şi s-a stabilit în Berlinul de Vest. Fiind pasionat de motociclete, el a intrat acolo în contact cu rău famatul club Hells Angels şi a lucrat ca om de ordine în localurile pe care aceştia le controlau. După model occidental, Zaldostanov a înfiinţat în 1989 „Lupii Nopţii”. Membrii clubului goneau noaptea pe străzile Moscovei, se ţineau de scandaluri şi asigurau neoficial ordinea la concerte de rock.

După destrămarea URSS, Zaldostanov şi-a mărit considerabil clubul, înfiinţând sucursale în toate fostele republici sovietice. La mijlocul anilor 1990, „Lupii Nopţii” au descoperit oportunităţile oferite de show business. Zeci de mii de oameni asistau la spectacolele lor de acrobaţie, lumini şi muzică. Au înfiinţat chiar şi o trupă de teatru proprie.

Treptat, aceste spectacole au căpătat o conotaţie patriotică şi anti-occidentală. În mijlocul lor s-a aflat mereu victoria Rusiei asupra Germaniei naziste şi glorificarea lui Stalin.

Din 2009, marele spectacol anual al „Lupilor Nopţii” se desfăşoară la Sevastopol, în Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Federaţia Rusă. La ediţia din 2010 participă pentru prima dată şi Vladimir Putin, care exclamă de pe şaua unei motociclete, în uralele asistenţei: „Mulţumesc, fraţilor, pentru invitaţie”.

Putin a revenit la Sevastopol şi la ediţia din 2012. Un an mai târziu, el i-a conferit lui Zaldostanov ordinul „pentru muncă patriotică în rândul tinerilor”. Recent, liderul „Lupilor Nopţii” a declarat despre Vladimir Putin: „El este preşedintele pe care ţara mea de multă vreme îl aşteaptă. Voi face totul pentru ca el să rămână cât mai mult la putere şi pentru a-l proteja”.

Se pare că organizaţia lui Zaldostanov a jucat un rol important şi la anexarea Crimeei. Într-un film documentar prezentat de televiziunea rusă la mijlocul lunii martie, unii membri ai clubului s-au lăudat că „au împiedicat izbucnirea unui război între Rusia şi Ucraina”. La Ialta, filiala ucraineană a „Lupilor Nopţii” l-a răpit pe 5 martie 2014 pe Mihailo Koval, general-colonel al armatei ucraineene. În geanta sa se găsea ordinul de deschidere a focului, dat de guvernul de la Kiev unei unităţi de grăniceri ucraineni. Koval a fost dus la Simferopol şi eliberat abia câteva ore mai târziu.

În fapt, „Lupii Nopţii” au acţionat atunci în Crimeea ca o unitate specială a armatei ruse. În consecinţă, SUA şi Canada au instituit sancţiuni împotriva membrilor clubului. Dar în Rusia ei sunt sărbătoriţi ca nişte eroi. Mulţi dintre ei au şi primit decoraţii „pentru misiunea din Crimeea”.

Între timp, unii membri ai „Lupilor Nopţii” luptă în estul Ucrainei de partea separatiştilor. Zaldostanov nu a pus însă mâna pe arme. În schimb a înfiinţat în ianuarie a.c. mişcarea „Antimaidan”. Misiunea ei: Să împiedice în Rusia apariţia unei mişcări pro-occidentale de felul celei care a cucerit puterea în Ucraina.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img