Home Externe Deutsche Welle după primul discurs al președintelui american: Un nou Trump?

Deutsche Welle după primul discurs al președintelui american: Un nou Trump?

0

COMENTARIU DEUTSCHE WELE de Miodrag Soric

Primul discurs la care Donald Trump a lăsat cât de cât impresia unui preşedinte. Republicanilor trebuie să li se fi luat o piatră de pe inimă.

Donald Trump – primul discurs în Congresul american, Washington 28 februarie 2017

Poate a învăţat din greşelile trecutului? În loc să genereze teamă sau să-şi defăimeze adversarii politici, în faţa celor două camere ale Congresului american, preşedintele Donald Trump a ţinut un discurs plin de încredere. El a făcut apel la forţa americană şi a pledat pentru schimbare în vederea modernizării SUA. Democraţilor din opoziţie le-a propus chiar şi cooperare, de exemplu în politica privind sănătatea, migraţia sau educaţia. Dar democraţii ezită. Nu au încredere în noul Trump. Cu toate acestea, n-au avut încotro, ba chiar l-au aplaudat pe preşedinte când acesta a subliniat puterea de sacrificiu a soldaţilor şi poliţiştilor americani sau când a condamnat orice formă de antisemitism sau xenofobie.

Republicanii şi preşedintele lor

Ochii lui Trump au fost lipiţi de prompter. A fost primul său discurs aproape specific unui preşedinte. În mare a nimerit tonul potrivit. N-a făcut nicio gafă majoră. Republicanilor li s-a luat o piatră de pe inimă. Rareori au stat atât de strânşi în spatele preşedintelui lor. Mai ales atunci când Donald Trump a revendicat rolul de lider al Americii, a subliniat parteneriatul cu Israelul şi lupta contra terorismului islamist şi rolul NATO.

În mod evident, criticii săi din interiorul partidului i-au iertat scăpările de acum câteva săptămâni, când Alianţa Nord-Atlantică era numită o structură învechită şi când Trump căuta apropierea de Rusia. În faţa Congresului n-a rostit cuvintele „Moscova” sau „Rusia”.

Soric Miodrag Kommentarbild AppMiodrag Soric, jurnalist, coordonatorul studioului DW din Washington

O atitudine remarcabilă, mai ales în opinia celor care urmăresc presa americană. Jurnaliştii de peste Ocean speculează de săptămâni întregi în ce măsură a întreţinut contacte echipa din campania electorală a candidatului Trump cu Kremlinul.

Politică externă? Mai degrabă nu!

În discursul lui Trump nu şi-a făcut loc şi politica extrernă. Şeful Casei Albe s-a concentrat pe trei aspecte: consolidarea economiei naţionale, securizarea graniţelor şi reformarea sistemului medical. Punctul slab al discursului său: Trump nu a detaliat şi cum va diminua costurile cu contribuţia la asigurarea de sănătate. În termeni generali a vorbit şi despre fondurile pentru o mai bună infrastructură şi o armată mai modernă. A vorbit despre impozite mai mici, dar nu a oferit cifre. Şi iată cum „vechiul Trump” a revenit! Un om care promite marea cu sarea, dar tace când vine vorba de felul în care îşi va respecta promisiunile.

Ca şi conţinut, Trump n-a livrat aproape nicio noutate. În politica economică şi de securitate internă, preşedintele SUA îşi menţine cursul. Ideile izolaţioniste îi influenţează în continuare politica externă şi de apărare globală. Însă tonul a fost ceva mai conciliant, părea destul de previzibil. Măcar atât.

Ad

Exit mobile version