spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle despre scrutinul preliminar din Iowa: Radicalul Ted Cruz și socialistul...

Deutsche Welle despre scrutinul preliminar din Iowa: Radicalul Ted Cruz și socialistul Bernie Sanders

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Ines Pohl

Ted Cruz, un reprezentant al aripii dure conservatoare, a câștigat primul scrutin preliminar din Iowa. Nu trebuie neglijat acest fapt, în pofida bucuriei pentru startul ratat al lui Donald Trump.

Republicanul Ted Cruz, câștigător al preliminarelor din Iowa Republicanul Ted Cruz, câștigător al preliminarelor din Iowa

- Advertisement -

Nicio veste bună din tabăra republicană, după anunțarea rezultatelor primului scrutin preliminar din Iowa. Cel puțin din două motive. În primul rând, un candidat care a jignit fără rușine femeile, i-a plasat pe toți musulmanii sub suspiciunea terorismului și vrea să ridice un zid la granița cu Mexicul a obținut peste 24% din voturi. Mulți se simt însă ușurați că Donald Trump nu a câștigat acest prim contact direct cu alegătorii din Iowa.

Dar să nu uităm că Trump a obținut locul al doilea cu această retorică rasistă și este în continuare bine plasat în cursa pentru obținerea nominalizării republicane pentru alegerile prezidențiale. Este un motiv serios de îngrijorare.

- Advertisement -

S-a scris foarte mult despre așteptările lui Trump în Iowa și s-a tras pe bună dreptate concluzia că favoriții – Trump și Hillary Clinton – ar avea cel mai mult de pierdut în acest scrutin. În toate analizele care au precedat acest vot din micul stat protestant Iowa s-a spus prea puțin despre programele celorlalți candidați.

Și aici este cea de-a doua veste proastă: Ted Cruz este un adevărat radical în tabăra conservatoare, unul care se opune egalității de drepturi acordată homosexualilor și altor minorități, care respinge dreptul la avort, care vrea să anuleze acordul nuclear încheiat cu Iranul și reforma din Sănătate pusă în aplicare de administrația Obama. În ziua scrutinului, el a anunțat sub un ropot de aplauze că va declara imediat după ce va fi ales președinte Ierusalimul drept capitală de drept a Israelului. O abordare interesantă a strategiei politice privind Orientul Mijlociu.

Ted Cruz a obținut aproape 28 de procente din voturile alegătorilor republicani. Cruz este ultra conservator, aproape reacționar. În cazul lui Donald Trump, rămâne mereu speranța că spiritul său de afacerist îl va opri să ia deciziile cele mai proaste, odată ce ar ajunge să dețină responsabilitatea principală. Este caracteristic taberei republicane faptul că în prezent încearcă să găsească aspectele pozitive ale candidaților săi, inclusiv în ceea ce-l privește pe Donald Trump.

Ines Pohl, corespondentă DW la Washington Ines Pohl, corespondentă DW la Washington

Succesul lui Sanders va marca cultura dezbaterii

Iar la democrați? Bernie Sanders a reușit până la urmă să pună serios în dificultate mașinăria de campanie a lui Hillary Clinton și întreaga „Operațiune Iowa” planificată de aceasta. Probabil că doamna Clinton se va impune până la urmă la mustață în Iowa, ceea ce pentru ea ar putea să fie important. Nu și pentru Bernie Sanders și susținătorii săi. Aceștia au sărbătorit ca pe o victorie, în sala unui hotel de lângă aeroport, obținerea celor aproape 50% din voturi. Audiența a explodat la intrarea în sală, în jurul orei 23, a eroului tinerilor sălbatici și al ex-revoluționarilor încărunțiți.

Și aceasta este vestea bună din Iowa. Nimeni în afara celor mai fanatici susținători ai săi nu crede cu adevărat că Sanders, autointitulat democrat socialist, va obține majoritatea voturilor în cele mai multe state pentru a câștiga astfel nominalizarea democraților. În acest scop, ideile sale sunt prea îndepărtate de realitate, iar agenda sa politică este prea mică. În ce priveşte politica externă, nu are cum să concureze cu Hillary Clinton. S-a văzut asta la toate dezbaterile de până acum.

Dar Sanders este exact opoziția de care are nevoie acum Hillary Clinton pentru a nu se lăsa influențată prea mult de rivalii ei republicani Ted Cruz sau Donald Trump. Clinton trebuie să-și păstreze viziunile liberale, pentru a nu-l face prea puternic pe Sanders.

Cu scrutinul preliminar din 1 februarie a început cu adevărat campania electorală. Va fi una murdară, după cum s-a văzut și în Iowa în ultimele zile. În acest context, nu poate fi decât un aspect pozitiv faptul că un visător ca Sanders marchează atât de puternic dezbaterea politică americană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img