spot_img
16.5 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăAnalizeDEUTSCHE WELLE DESPRE SCANDALUL DE SPIONAJ BND/NSA: Statele au numai interese, nu...

DEUTSCHE WELLE DESPRE SCANDALUL DE SPIONAJ BND/NSA: Statele au numai interese, nu prieteni

-

UN COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Kay-Alexander Scholz:

- Reclama -

Emoţiile în afacerea BND-NSA sunt mari. Pesemne, curând, ar trebui să plece un ministru. Până acum, însă, nu s-a petrecut nimic ieşit din comun pentru lumea serviciilor secrete, este de părere Kay-Alexander Scholz.

- Advertisement -

Americanii cei răi ar trebui să le spună odată germanilor ce joc face Agenţia Naţională Americană pentru Securitate (NSA), dacă şi cum a spionat în masă. Acum aproximativ un an, acesta era nucleul dezbaterii din Germania pe tema serviciilor secrete.

Dar germanii mai bine s-ar uita puţin în oglindă, spunea atunci la Berlin Alec Ross – fostul consilier-şef pe probleme de inovaţii al lui Hillary Clinton. În principiu, Serviciul Federal de Informaţii (BND) nu se deosebeşte de NSA. Numai bugetul e mai mic. Cunosc practicile BND, susţinea Ross. Presa germană l-a trecut cu vederea. Cumva nu prea dădea bine în imagine.

- Advertisement -

Serviciul secret e serviciu secret – inclusiv BND

Acum subiectul a fost reluat. Între timp însă, societatea germană a învăţat că BND joacă în marea horă a spionajului, în care nu există buni sau răi, ci numai interese. Prietenii nu se spionează între ei. Cu această afirmaţie, cancelara Angela Merkel a vrut să ţină frâiele dezbaterii.

Dar între SUA şi Germania nu există niciun contract de prietenie. Germanii n-au ce căuta nici măcar în alianţa Five Eyes (n.r. alianţa ţărilor anglo-saxone bazată pe sprijin reciproc în spionaj).

Kay-Alexander Scholz

Sunt destule aspecte din cauza cărora americanii privesc sceptic spre Europa şi, pe bună dreptate, sunt curioşi. Ce se întâmplă cu salvarea Greciei? Ce e cu criza ucraineană? Ce cred europenii despre parteneriatul transatlantic (TTIP)? Când vine vorba de comenzi şi afaceri consistente, spionajul nu mai are limite.

În schimb, există un interes comun: lupta contra terorismului. Purtătorul de cuvânt al cabinetului de la Berlin, Steffen Seibert, a spus un lucru interesant – pe care opinia publică nu l-a luat în seamă: în combaterea terorismului, nu există partener mai bun ca SUA. Cumva, a sunat a scuză. Dar măcar a fost o declaraţie sinceră. Guvernul nu face şi alte comentarii. E secret.

Thomas de Maizière – un ţap ispăşitor

Mai departe opinia publică bâjbâie prin ceaţă. Ca până acum. Nu e limpede dacă executivul de la Berlin cunoaşte în detaliu acţiunile BND şi invers. Însă Cancelaria nu trebuie să scape din vedere principalul: cooperarea cu SUA. Fără colaborarea cu americanii, nimic nu merge. Nici măcar sub aspect financiar.

Este şi va rămâne o afacere murdară, căci serviciile secrete nu sunt nişte ferme de ponei. Iar acum să cauţi un ţap ispăşitor, cum tocmai s-a întâmplat cu Thomas de Maizière, nu ajută la nimic. Un potenţial succesor al cancelarei Angela Merkel – spre bucuria ministrului Ursula von der Leyen şi a opoziţiei – ar fi numai un succes pe plan intern. Adevărata confruntare trebuie să fie între Berlin şi Washington. Însă, la acest nivel, de la declanşarea scandalului de spionaj până acum, domneşte tăcerea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img