DEUTSCHE WELLE, ATAC DUR LA MONICA MACOVEI: PARTIDUL E GATA DE DESTRĂMARE

0
764

Partidul Monicăi Macovei, intitulat M10, pare să se destrame înainte de a se constitui, comentează într-o analiză Deutsche Welle.Este greu de spus ce s-a întâmplat, căci mărturiile sunt pe cât de decepţionate pe atât de contradictorii, dar eşecul era înscris în chiar gena acestei iniţiative, mai explică DW.

1304582336Macovei Monica_MR (2)Partidul a pornit la drum fără niciun program, afişând în schimb câteva mari principii generoase. Programul electoral al Monicăi Macovei era o pastişă biblică în care se enumerau 10 porunci ale politicianului în vremurile noi. Dar dacă politica fără morală devine ceva respingător, ea este totuşi ceva diferit de morală, mai comentează DW.

Decalogul Monicăi Macovei (”Să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul!”) se adresa unui cetăţean abstract, mai observă Deutsche Welle.

Exigenţa etică nu trebuie să fie afişată pe frontispiciu, căci ea lucrează întotdeauna discret, ca formă de civilizaţie interioară. Dacă ea nu există, afirmarea ei ostentativă este oricum inutilă. Prin urmare era evident că un partid precum cel anunţat nu are cum să ia fiinţă, observă comentatorul concernului media din Koeln/Bonn.

Partidul anunțat de Monica Macovei trece printr-o perioadă dificilă. FLUX 24 a relatat despre demisiile din ultimele zile.

Europarlamentarul Monica Macovei, liderul M10, a recunoscut vineri într-un comunicat că există nemulțumiri în M10 și că mai mulți membri au demisionat. Dar asigură că ea nu pleacă.

Monica Macovei nu pleacă din M10 și, „așa cum a promis, construiește un partid nou pentru România, bazat pe principii morale, pe lege, pe merit și pe competență”, se arată într-un comunicat semnat, vineri, de Departamentul Comunicare al Asociației M10 privind „plecarea voluntară” a unor membri din cadrul organizației.

„M10 a pornit la drum cu scopul de a produce o schimbare în societatea românească și a adunat în jurul său mulți oameni care cred în Meritocrație, Moralitate, Muncă și Modernizare. Cum se întâmplă, însă, în orice grup compus din oameni diverși, opiniile tuturor nu sunt întotdeauna convergente. Este regretabil că, în urma unor diferende de opinie, un număr de membri ai filialei București au luat decizia de a pleca din organizație. A fost o decizie unilaterală, o respectăm și sperăm ca semnalele prin care aceștia se întorc împotriva M10 sunt false. Le mulțumim pentru munca și eforturile lor. (…) Nu ne schimbăm principiile și rămânem obiectivi și consecvenți, construind pentru țară”, se arată în comunicatul citat, remis vineri AGERPRES.

Joi a demisionat din M10 cel mai apropiat consilier al Monicăi Macovei, Mihai Politineanu.

„Mi-am dat demisia din M10. În urmatoarele săptămâni mă ocup de lucrurile personale, neglijate atâția ani”, a anunțat pe facebook Mihai Polițeanu,președintele Asociației M10 București și cel mai important consilier al Monicăi Macovei, inclusiv în calitatea acesteia de europarlamentar, dar și interfața acesteia cu media.

Polițeanu a revenit mai apoi cu precizări: „Mulțumesc tuturor celor care mi-au trimis e-mail-uri, sms-uri, mesaje pe FB sau m-au sunat. Nu am răspuns aproape nimănui și îmi cer scuze. Îmi iau câteva săptămâni pentru mine să rezolv lucruri personale. Mi-au fost comunicate în ultimele zile tot felul de posibile rezolvări și scenarii prin care sa revin în M10. Vă mulțumesc, dar nu e cazul. În nicio formă și niciodată nu voi mai reveni în această organizație. Vă promit, însă, că vom rămâne împreună toți cei care suntem azi orfani de o formă de reprezentare a valorilor în care credem. Indiferent în ce forma. De altfel, asta mi se transmite și asta îmi doresc și eu”.