spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăArmataDetalii explozive despre sârbul non grata în România: A FOST DECORAT DE...

Detalii explozive despre sârbul non grata în România: A FOST DECORAT DE MINISTERUL RUS AL APĂRĂRII/ FOTO ȘI VIDEO/ MULTE SEMNE DE ÎNTREBARE

-

Cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic a fost declarat indezirabil în România, pe o perioadă de 15 ani, a decis marți Curtea de Apel București. Sârbul ar fi încercat să obţină informaţii clasificate despre baze militare aflate în sud-estul ţării

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat într-o conferință de presă, marți după-amiază, că Zivkovic Bratislav este comandantul organizației de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”.

Bratislav Zivkovic este președintele mișcării Chetnik, iar în 2014 a fost pe câmpul de luptă din Donetsk, Ucraina. A primit decorațiile „Pentru returnarea Crimeei” si  „Apararea orasului Sevastopol”.

În 2015, la începutul lunii octombrie, Agenția Națională de Securitate i-a interzis să intre în Muntenegru timp de un an.

Dintre cele 4 distincții primite în Ucraina, una se pare că i-a fost acordată de Ministerul rus al Apărării.

„În calitate de comandant al detașamentului” Sfântul Principe Lazăr ” am obținut de la Ministerul Apărării din Rusia o medalie pentru întoarcerea Crimeei la Rusia”, a spus Zivkovic contactat acum câțiva ani de Radio Svoboda/ Radio Libertatea, serviciului în limba rusă al postului Europa Liberă.

Interesant este că Parlamentul sârb a adoptat în octombrie 2014 o lege care interzice participarea la războaie în străinătate, dar Bratislav Zivkovic și oamenii săi nu au fost incriminați. 

Președintele Mișcării Chetnik, Bratislav Zivkovic, a susținut că înainte cu două zile de alegerile din Muntenegru, un anume Aleksandar Sindjelic, a oferit bani membrilor acestei mișcări să vină la Podgorica, astfel încât, după cum s-a dovedit mai târziu, să lanseze atacuri teroriste. El spune că a refuzat participarea Chetnik la evenimentele din Muntenegru.

Aleksandar Sinđelić (foto), fondatorului organizației  „Lupii sârbi”,este martor protejat în cazul presupusei încercări de lovitură de stat în Muntenegru despre care unii spun că ar fi fost organizată de Rusia. 

„Cu două zile înainte de alegerile din Muntenegru, Sindjelic a contactat membrii și veteranii de război ai mișcării Chetnik, al cărui președinte am fost. El a promis să-i dea bani și să plătească cheltuielile de călătorie, pentru a merge duminică, 16 octombrie, în Muntenegru. El le-a spus că voluntarii se adună în Muntenegru în acea zi să meargă în Ucraina și că îi vor plăti bine numai pentru a merge acolo. El a făcut asta pentru că știa că am plecat deja în Ucraina, acum doi ani, așa că a crezut că ne va vinde această poveste cel mai ușor. Sindelic a spus prietenilor mei că a contactat deja niște voluntari din Republica Srpska, care vor veni și în Muntenegru, iar apoi toți, împreună cu unii din Podgorica, vor pleca în Ucraina. El nu a menționat niciun atac asupra Muntenegrului sau căderea Adunării sau orice altceva.Acești oameni mi-au contactat imediat și mi-au spus ce le-a oferit Sinjelic „, a spus Zivkovic.

Bratislav Zivkovic a studiat Facultatea de Inginerie Mecanică din Belgrad, dar se pare că nu și-ar definitivat cursurile.

Înainte de „mișcarea Chetnik” din Ucraina, susține Zivkovic, a fost angajat în nordul Kosovo.

Acolo a petrecut trei luni, în 2011, în pădurile de lângă Zubin Potok.

Într-un moment în care sârbii din nordul Kosovo au încercat să blocheze blocadele de pe străzi pentru a împiedica integrarea a patru municipalități populate în mare parte de sârbi din statul Kosovo, chetnikii lui Živković erau în dispută cu Bratislav Dikić . Acesta este fostul comandant al Jandarmeriei Sârbe, unul dintre cei care au acționat în Muntenegru.

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS):

Mare agitație mare: ca niciodată, SRI anunță după prînz că, la orele 17,00, vine un comunicat de maximă importanță pentru țară. Aproape s-au oprit păsările din zbor, pentru că asemenea demers cam e o premieră. Ne invadează rușii? S-a aflat de vreo bombă de calibru plasată vreundeva de teroriști? Ei aș: SRI a prins un spion. Ori, mai degrabă a ”prins”.

La orele 17,00, prin intermediul unei transmisii făcute, probabil, prin intermediul unui telefon mobil – dar unul de acum cîteva generații bune – purtătorul de cuvînt al SRI, Ovidiu Marincea, ne anunță marele eveniment.

Imediat după asta, presa se grăbește să scrie că SRI a capturat un spion foarte periculos, de origine sîrbă.
(De fapt, cu cît organul de presă e mai căzut în admirația serviciului, cu atît relatările sunt mai exaltate)

În fapt, Marincea ne anunță doar că judecătorii de la Curtea de apel au interzis unui cetățean sîrb dubios să mai calce prin România vreo 15 ani.
Asta, la cererea SRI, care l-a monitorizat atent și a descoperit că sîrbul în cauză se cam interesează de lucruri neprincipiale.

Desigur, ne explică SRI, omul nu a pus mîna pe nimic pînă acum, așa că nu e vorba de un spion adevărat, (”Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”), ci de un spion ”in spe”, cum s-ar zice un posibil viitor spion.

Practic, despre Bratislav Zivkovic, cum se numește, nu ni se spune că a fost nici arestat, nici reținut, de fapt e foarte probabil ca decizia Curții să fi fost luată în absența lui.

Și totuși, cine e individul?

3

Zivkovic este genul de personaj care, într-adevăr, e de preferat să nu se preumble prin țara ta.
Profilul de spion, însă, îi e cam foarte îndepărtat, am spune că din contră.

Un spion e, prin definiție, un personaj cît mai low-profile, care face tot posibilul să se strecoare cît mai neobservat, cît mai șters, în locurile unde are interes și să dispară la fel de neobservat.

Bratislav-Zivkovic-1

Zivkovic este opusul acestui profil: unul dintre cei mai celebri mercenari europeni – căci asta e meseria lui – sîrbul este o veritabilă vedetă media: dă interviuri, apare în zeci de articole din ziare și reviste și vorbește deschis despre misiunile sale.

Fizionomia îi e parcă special ”aranjată” ca să poată fi urmărit din elicopter fără binoclu.

2

Zivkovic nu se ascunde, nu se eschivează: e mîndru de ceea ce face. De faptul că e gata să lupte pentru cauza rușilor, în Crimeea, ori a spaniolilor, în problema catalană și asta doar pentru că și catalanii, la rîndul lor, au ținut partea croaților pe vremuri etc.

E greu nu să-l filezi pe Zivkovic, ci să-l ratezi.

 

kox7QJJY

Dacă individul se preumblă cam mult prin România sigur nu e vorba de acțiuni caritabile; de aici, însă, pînă la a vorbi de capturarea unui spion e o cale pe care numai un serviciu disperat după imagine ca SRI o putea parcurge.
Dacă erau grozavi și siguri pe subiect, de ce nu l-au prins în flagrant, ca să-l arunce după aia în pușcărie? S-au temut că supără rușii?

Și, dacă tot a ieșit în fața românilor purtătorul de cuvînt al SRI, de ce nu a profitat ca să ne explice și cum au defilat teroristul islamic Tarik Jadaoun și acoliții săi prin România, ca pe bulevard, în 2014, conform propriilor sale dezvăluiri apărute în presa străină?

Lăsînd gluma deoparte, e îngrijorător nu doar faptul că SRI umflă exagerat cu pompa un caz, ci modul grav-ceremonios în care ne-a comunicat asta.
Ceea ce confirmă, din păcate, că bravii agenți SRI sunt atît de paraleli cu pescuitul încît se chinuie în draci să ne livreze raci pe post de pește, conform unei zicale din bătrîni.

Așa că ne vom lua îngăduința să ignorăm performanța de azi a SRI și să așteptăm, pe mai departe, răbdători, primul spion adevărat prins de serviciile noastre.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...