Home Actualitate Der Spiegel: Viktor Orban vrea Ungaria Mare

Der Spiegel: Viktor Orban vrea Ungaria Mare

0

Săptămânalul german de orientarea liberală Der Spiegel scriind despre inaugurarea monumentului dedicat memoriei Tratatului de la Trianon, afirmă că Orbán Viktor doreşte o Ungarie Mare, dar se joacă cu focul într-o regiune care a văzut multe. Cu toate acestea, premierul maghiar este conştient că poate să mobilizeze maghiarii dacă apelează la unitatea naţională. Această atitudine a fost reflectată în discursul dublu ţinut la sfârşitul săptămânii trecute şi care îi este caracteristic. Discursul poate fi interpretat ca un atac fără precedent la adresa ţărilor vecine, ca o nouă mostră a marelui revizionism maghiar. În orice caz inaugurarea monumentului a reprezentat un punct culminant în politica din ultimii 10 ani (de când Fidesz a preluat conducerea ţării n. r.) care tratează cultul doliului Trianonului ca pe un element cheie al ideologiei partidului de guvernământ – scrie Der Spiegel. Desigur şi înainte de anul 2010 a existat cultura pop a dictatului de pace cu comemorări la statui referitoare la eveniment, cu tricouri care aveau desene cu simboluri ale Ungariei Mari, cu suveniruri, cu muzică rock patriotică, cu nostalgii, etc, transmite RADOR.

Actuala conducere maghiară sprijină cu sume semnificative maghiarii de dincolo de graniţe. Desigur că acest lucru provoacă indignare în rândul celorlalţi naţionalişti din regiune, dar guvernele în cauză tac sau încearcă să minimalizeze importanţa acestor lucruri. Explicaţia este că în Slovacia, Slovenia, Croaţia şi în Serbia sunt la putere de mult timp politicieni care îl admiră pe Orbán, sunt prietenii sau aliaţii acestuia şi au scopuri politice parţial identice cu ale prim-ministrului maghiar. Conducerea ţărilor precum Austria, România şi Ucraina din motive practice nu doresc să intre în conflict cu Ungaria. Cu toate acestea, este extrem de periculos ceea ce face politicianul maghiar. Nu este clar dacă (Orbán Viktor n. r.) refuză modificarea graniţelor sau revizuirea Tratatului de la Trianon. Cu alte cuvinte lasă un spaţiu larg pentru interpretare.

Sprijinirea excesivă a maghiarilor de dincolo de graniţe va face ca aceste comunităţi în propria lor ţară să se desprindă de majoritate, care la rândul ei duce o politică discriminatorie faţă de minorităţi – încheie analiza Keno Verseck, editorialistul săptămânalului german. 

Ad

Exit mobile version