”Încet-încet, Statele Unite își abandonează rolul de lider mondial, ceea ce deschide calea pentru sfârșitul inocenței politicii externe a Germaniei. Foarte curând, Berlinul se va vedea confruntat cu alegeri dificile.
În ultimele luni, Germania a fost ocupată cu campania electorală și cu negocierile care nu au produs încă un nou guvern. Dar odată ce Berlinul va avea din nou o coaliție, se va confrunta cu circumstanțe care, între timp, s-au schimbat dramatic.
Ordinea liberală a lumii pe care Statele Unite au girat-o timp de șapte decenii, se dezintegrează. America se retrage de pe scena mondială, pe trei paliere diferite: cel militar, cel moral și cel de lider cheie al comunității internaționale. Se retrag și din rolul de garant pentru securitatea europeană, de model al politicii globale și de lider al Occidentului liber. Ce înseamnă un viitor fără SUA la cârmă? Cum va arăta viitorul când nu va mai exista cea mai importantă constantă a politicii externe germane, și anume, relația cu Statele Unite? Ce se va întâmpla dacă toate țările vor încerca să imite sloganul „America first”?
Abstinența globală a Germaniei i-a permis luxul de a-și baza politica externă în mare parte pe valori, în timp ce alții au fost nevoiți să se ocupe și de afacerile mai murdare ale realpolitik-ului.
Politica Angelei Merkel privind refugiații, care a pus principiile umanitare mai presus de interesele coeziunii Uniunii Europene, este doar cel mai radical exemplu al acestei tradiții germane.
Ei bine, atunci când principiile se ciocnesc cu pragmatismul, când valorile se contrazic cu interesele, Berlinul va fi forțat să ia decizii dificile. Dar cât de departe ar trebui să meargă?
Experții germani în domeniul politicii externe continuă să dezbată cât de radicală este ruptura dintre SUA și Europa. Atlantiștii cheamă la optimism, deși Trump, până acum, a dat destule dovezi pentru a susține îngrijorarea și pesimismul. Dar optimiștii continuă să se agațe de iluzia că, de fapt, relațiile transatlantice rămân intacte.
Ei îl văd pe președintele SUA ca pe o boală dureroasă, dar temporară. Ei cred că odată ce America se va însănătoși, status quo-ul va reveni în relațiile transatlantice.
Problema cu acest punct de vedere este totuși că retragerea Americii de la rolul său de formator al politicii globale a început înainte de Trump – și nici nu se va termina cu plecarea lui.
Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a reiterat ideile formulate recent de Angela Merkel într-un important discurs al politicii externe, în care a afirmat că Germania ar trebui să se descurce fără America, dacă va fi cazul”.