spot_img
3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeDeputatul PSD Mihai Weber cere partidelor din Coaliție un salariu minim pe...

Deputatul PSD Mihai Weber cere partidelor din Coaliție un salariu minim pe economie de peste 700 de euro după acordul dintre negociatorii UE și Parlamentul European. Weber a depus un proiect de lege

-

- Reclama -

Salariul minim pe economie TREBUIE MAJORAT. CREȘTEREA salariului minim în România este o NORMALITATE și o OBLIGAȚIE. O spun chiar și oficiali ai Uniunii Europene.În legislatura 2016-2020, am depus în Parlament un proiect de lege care viza majorarea salariului minim pe economie la peste 700 de euro. Din păcate, niciunul dintre partidele de dreapta, care se aflau atunci la guvernare, nu au susținut acest proiect, afirmă deputatul Mihai Weber, șeful PSD Gorj și al Comisiei SIE.

- Reclama -

Propunerea PSD este întărită și de acordul dintre Parlamentul European și statele membre UE, cu privire la regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure un nivel de trai decent pentru cetățeni.Astfel, am revenit cu această propunere în Parlament și le cer partenerilor de coaliție să o susținăRomânii merită un trai mai bun, mai spune Weber.

- Advertisement -

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent”, transmite AFP, cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

- Advertisement -

Cele şase state din UE unde nu există salarii minime – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia – nu sunt obligate să introducă această prevedere legală; nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

Co-raportoarea social-democrată olandeză Agnes Jongerius a declarat că viitoarea reglementare va reduce inegalităţile salariale şi va face presiuni pentru ca lucrătorii cel mai prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari.

Acordul are la bază o propunere prezentată de Comisia Europeană în 2020, în vederea combaterii dumpingului social şi a încurajării unei convergenţe a salariilor către nivelul superior.

Negocierea colectivă urmează să aibă un rol mai important. Statele unde convenţiile colective protejează mai puţin de 80% din forţa de muncă vor fi obligate să stabilească planuri de acţiune pentru creşterea treptată a acestui procentaj şi pentru implicarea sporită a partenerilor sociali în revizuirea periodică a salariului minim.

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naţionale diferite de stabilire a remuneraţiilor, arată AFP. Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2202 euro în Luxemburg. 

Agnes Jongerius, purtătorul de cuvânt al S&D privind ocuparea forței de muncă și negociator al Parlamentului European, a declarat: Dorim ca țările UE să își verifice salariile minime în raport cu criteriile de referință internaționale; cum ar fi cel puțin 50 % din salariul mediu brut și 60 % din salariul mediu brut. În prezent, 18 țări din UE nu îndeplinesc aceste criterii. Această nouă lege a UE va stimula salariile a milioane de europeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img