Comisiile de buget-finanţe din Parlament au dat raport favorabil pe proiectele bugetului de stat şi cel al asigurărilor pe anul 2022. Am participat la dezbateri, ca membru în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților și am votat pentru aceste proiecte. Vă prezint câteva argumente în ceea ce privește opțiunea mea, scrie pe facebook deputata PNL de Giurgiu, Gabriela Horga.
CE SUSTINE GABRIELA HORGA:
Bugetul pe anul 2022 este construit cu accent pe dezvoltare, investiții și creștere economică, respectând principiile guvernării liberale, aplicate cu succes în ultimii doi ani de zile.
În anul 2022, pentru investiții se vor aloca 6,7% din PIB, mai mult decât execuția bugetară pe anul 2021. Nu vom crește taxele și impozitele. Aceste linii de acțiune de politică liberală au dus la creșterea încasărilor la buget, ceea ce a permis creșterea pensiilor, alocațiilor și salariilor din sistemul bugetar.
PNL sprijină mediul de afaceri printr-o politică fiscală predictibilă, pentru a încuraja investițiile și crearea de noi locuri de muncă. Din acest motiv, PNL se opune propunerilor PSD care vizează suprataxarea cu 1% a marilor companii sau coborârea plafonului de încadrare la microîntreprinderi de la un milion de euro la 500.000 de euro. De altfel, argumentele PNL au convins PSD să renunțe la aceste propuneri.
În Parlament, vorbim foarte mult despre predictbilitatea fiscală și ar trebui să o și punem în practică. Potrivit Codului Fiscal, predictibilitatea impunerii asigură stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii, pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii. Dacă totuși se aprobă modificări, acestea trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, respectându-se regula de a rămâne în vigoare cel puțin un an de zile.
În ceea ce privește modificările fiscale, mai ales în cazul celor referitoare la schimbarea de regim fiscal (cum este cazul microîntreprinderilor), una dintre probleme este faptul că, de fiecare dată, în discursuri clamăm predictibilitatea și importanța ei și o respectam prea puțin.
De multe ori se adoptă modificări prin derogare de la principiul predictibilității din Codul Fiscal sau se încalcă pur și simplu reglementările în vigoare. Orice schimbare majoră trebuie să ofere o perioadă de timp pentru ca mediul de afaceri să își poată face previziuni.