Home Economie Agricultura Deputat, stăpânul pădurilor din Apuseni

Deputat, stăpânul pădurilor din Apuseni

0

Pădurile din Munții Apuseni sunt rase în mod sistematic. În special cele aflate în administrarea Ocolului silvic privat Horea Apuseni care se îngrijește de aproape 26.000 de hectare de pădure din județele Cluj și Alba. Unul dintre acționarii ocolului este o asociație de vânătoare din care face parte deputatul liberal Corneliu Olar, supranumit ”Drujba Apusenilor”. Deputatul este înconjurat de o mare familie din care fac parte pădurari, brigadieri sau oficiali ai primăriei localității Horea, pe raza căreia funcționează ocolul silvic privat. Afacerea a luat amploare după ce firma care a realizat ”marea cadastrare” a ”încurcat” cărțile funciare ale pădurilor oamenilor din zonă și mulți dintre ei au rămas fără proprietăți, scrie Gazeta de Cluj.

OCOLUL SILVIC HOREA APUSENI SRL administrează pădurile din cadrul a cinci comune din Munții Apuseni ( HOREA, ALBAC, G RDA DE SUS, SCĂRIȘOARA și VADUL MOȚILOR) în zona de confluență a județelor Alba și Cluj. În județul Alba, Ocolul Silvic Horea Apuseni SRL are o suprafaţă totală de fond cinegetic de 11.194,38 de hectare și o suprafaţă de arii naturale protejate de 4.420,72 de hectare. În județul Cluj, ocolul respectiv are o suprafaţa totală fond cinegetic de 10.229,78 ha și o suprafaţă de arii naturale protejate de 127,25 de hectare. În total, ocolul silvic privat administrează o suprafață totală 25.972,13 hectare despre care oamenii din zonă spun că este fieful familiei deputatului PNL Corneliu Olar din Alba. Iar familia deputatului este extinsă.

Administratorul ocolului este Petruse Dorel Felician, care are și o pensiune din zona Gârda – Arieșeni. Acționarii ocolului sunt Asociația Râul Mare și Asociația de Vânătoare Ursoaia.

Sute de metru cubi de lemn sunt exploatați ilegal din Munții Apuseni. Întreaga afacere este construită pe mai multe filiere: unii taie lemnul în pădure, alți îl transportă si îl vând mai departe secțiilor clandestine sau autorizate care, la rândul lor distribuie lemnul în piețele și depozitele de cherestea din județele Arad, Timiș Hunedoara, Bihor, Alba, Cluj, Dolj, Mehedinți, București, etc.

Pentru ca afacerea să meargă sursele Gazetei de Cluj spun că toată lumea este unsă: garda forestieră, poliția, primarii, astfel încât este greu de găsit o ”supapă” prin care să iasă aceste informații. Însă, există situații în care oamenii deposedați abuziv păduri se revoltă și caută soluții în presă în speranța că cineva se va sesiza în legătură cu pădurile Apusenilor care sunt rase.

Ad

Exit mobile version