spot_img
11.1 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăALEGERI 2020Deputat Gabriela Horga: Execuția bugetară din trimestrul 1 din 2021 demonstrează că...

Deputat Gabriela Horga: Execuția bugetară din trimestrul 1 din 2021 demonstrează că Guvernul Florin Cîţu a luat măsuri bune pentru economie. Cheltuielile pentru investiții au crescut cu 37,7%

-

Ministerul Finanțelor Publice a publicat execuția bugetară pe primul trimestru. Execuția bugetară din trimestrul 1 din 2021 demonstrează că Guvernul Florin Cîţu a luat măsuri bune pentru economie, păstrând modelul liberal de dezvoltare, pus în practică în 2020 de Guvernul #PNL, condus de Ludovic Orban. Astfel, cheltuielile pentru investiții (care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe) au fost în valoare de 8,06 miliarde de lei, în creștere cu 37,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (când au fost în valoare de 5,85 miliarde de lei), tot un nivel record, a scris pe facebook deputatul PNL de Giurgiu, Gabriela Horga.

- Reclama -

CE SUSȚINE GABRIELA HORGA:

- Advertisement -

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe, veniturile bugetului general consolidat au însumat 85,79 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2021, cu 18,8% mai mari față de trimestrul I 2020 și cu 14,9% față de trimestrul I 2019. Majoritatea categoriilor de încasări au înregistrat evoluții pozitive, cele mai pronunțate remarcându-se în cazul TVA, contribuțiilor de asigurări, impozitelor pe proprietate și fondurilor europene.România a încheiat primul trimestru cu un deficit bugetar de 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, în scădere față de nivelul de 18 miliarde de lei din primul trimestru din 2020, în condițiile în care veniturile bugetului general consolidat s-au majorat cu 18,8%, iar cheltuielile cu 11,2%. În ciuda crizei economice pe care pandemia a declanșat-o la nivel mondial, Guvernul a găsit fonduri pentru continuarea măsurilor de combatere a pandemiei Covid-19, majorarea punctului de pensie și a alocațiilor pentru copii. De asemenea, Guvernul a menținut unele facilități fiscale pentru contribuabili. A fost prelungit termenul până la care contribuabilii pot beneficia de rambursarea TVA cu control ulterior până la 31 ianuarie 2022. În primele două luni ale anului curent, cuantumul TVA-ului restituit a fost cu aproximativ 35% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când măsura nu era în vigoare. În perioada aprilie 2020 – martie 2021 au fost soluționate 79.161 de deconturi, cuantumul TVA rambursat fiind de 20,64 miliarde de lei, sume ce au fost reintroduse astfel în circuitul economic.

Se observă o creștere mai accentuată a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentând 47,5% din totalul cheltuielilor pentru investiții pe primele trei luni ale anului 2021. Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 5,48 miliarde de lei, cu 20,4% mai mari comparativ cu anul precedent. Cifrele din Trimestrul I pot fi un indiciu pentru evoluția execuției bugetare în ansamblul anului. Bugetul consolidat adoptat de Parlament prevede venituri de 365 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 13% față de 2020.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img