spot_img
21.3 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăALEGERI 2020Fritz, un împrumut, un bloc și conflict de interese

Fritz, un împrumut, un bloc și conflict de interese

-

Așa cum rezultă din declarația sa de avere, depusă pe site-ul Primăriei municipiului Timișoara, la data de 6 noiembrie 2020, consilierul local Răzvan-Gabriel Negrișanu, reprezentant USR Timiș, l-a împrumutat pe primarul Dominic Samuel Fritz cu suma de 25.000 RON, în nume personal. La rândul său, edilul Timișoarei, în declarația sa de avere, înregistrată în 20 ianuarie 2021, deși secretizat, confirmă un ”împrumut campanie electorală”, în sumă de 25.000 RON, debit scadent până la finele anului în curs. În același document, sub auspiciile prevederilor articolului 292 din Codul Penal, privind falsul în declarațiile publice, arhitectul Razvan-Gabriel Negrișanu confirmă, și sub semnătură privată, că mai realizează venituri și din activitățile de ”director, administrator și arhitect” de la SC RD Sign SRL din Timișoara, firmă în care deține și calitatea de asociat cu 45% din pârțile sociale. Așadar, așa cum descrie și legislația în vigoare, care face referire la conflictul de interese în rândul aleșilor locali, e cât se poate de limpede că între primarul Timișoarei, Dominic Fritz și consilierul local, Răzvan-Gabriel Negrișanu, ambii de la USR, există ”o relație de angajament”, parafată sub forma unui contract de împrumut, scrie Vocea Timișului.

CE MAI SUSȚINE VOCEA TIMIȘULUI:

- Advertisement -

Așa cum știe toată lumea, Dominic Fritz a depus jurământul pentru funcția de primar al municipiului Timișoara pe data de 30 octombrie 2020. Într-o zi de vineri! Fix a treia zi, chiar dacă două, conform legii, au fost nelucrătoare, luni, pe data de 2 noiembrie 2020, primarul Fritz a semnat un referat de aprobare a unui proiect de Hotărâre de Consiliu Local, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – ”Modificare PUZ aprobat prin HCL 453 din 21 noiembrie 2017, strada Pictor Ioan Zaicu nr. 5 Timișoara”.

Documentul, înregistrat la cabinetul primarului cu nr. UR2020 – 011731 din data de 2 noiembrie 2020, face referire la SC Alenia Arenas SRL, dezvoltator al proiectului “Park Plaza”, ”documentație elaborată de proiectantul general SC RD Sign SRL, specialist cu drept de semnătura arh. Răzvan Gabriel Negrișanu”. Practic, primarul Dominic Fritz și-a pus semnătura, în favoarea și în beneficiul arh. Negrișanu, devenit și el, între timp, consilier local USR, pe o ”edificare a unei zone cu funcțiuni mixte – locuire colectivă și funcțiuni complementare”.

- Advertisement -

Trei săptămâni mai târziu, din dispoziția cu nr. 1433 a primarului Dominic Fritz, pe data de 27 noiembrie 2020, a fost convocat plenul Consiliului Local Timișoara. Astfel, prin HCL nr. 460, modificarea PUZ-ului de pe strada Pictor Ioan Zaicu nr. 5 din Timișoara, a fost aprobată de către consilierii locali, dar nu fără comentariiConform procesului-verbal de ședință, toți cei 27 de consilieri locali au fost prezenți. Inclusiv Razvan-Gabriel Negrișanu care, încă de la începutul discuției pe punctul 4 de pe ordinea de zi, ce viza PUZ-ul de pe strada Pictor Ioan Zaicu nr 5, a declarat că, din considerente de incompatibilitate, nu va vota.

Proiectul consilierului USR, Razvan-Gabriel Negrișanu, a trecut cu 21 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri. Cu obiecții verbale din partea consilierilor Radu Țoancă (PSD), Constantin Sandu și Simion Moșiu (PNL), nemulțumiți că, după modificarea PUZ, înălțimea clădirii a crescut de la 50 m la 60 m, că spațiul verde și locurile de parcare sunt insuficiente și că există riscul mare de a avea blocaje de trafic, în zonă, tocmai datorită proiectului.

În concluzie, relația de colaborare dintre primarul Timișoarei, Dominic Fritz și consilierul local, Razvan-Gabriel Negrișanu, a produs atât efecte juridice, cât și administrative. Indiferent că arhitectul userist s-a abținut de la vot, tocmai datorită incompatibilității în care, evident, ar fi intrat și el, dacă s-ar fi poziționat în favoarea proiectului.

Este cât se poate de clar că primarul Fritz a semnat un document, de la înălțimea funcției administrative, în favoarea și în interesul personal al consilierului local Razvan-Gabriel Negrișanu, lucru care i-a adus acestuia din urmă anumite beneficii, în calitate de arhitect. La fel de evident este și faptul că, datorită convenției de împrumut, în valoare de 25.000 RON, încheiate între Dominic Fritz și Razvan-Gabriel Negrișanu, între cei doi, la momentul semnării referatului de aprobare pentru HCL, exista o relație de angajament.

Ceea ce, conform legislației și Agenției Naționale de Integritate, se numește conflict de interese! O încălcare a legii care, evident, nu ar fi existat, dacă Dominic Fritz, în calitate de debitor, nu și-ar fi pus semnătură pe hârtia care l-a favorizat pe colegul său de partid și pe subalternul său pe linie de administrație, în calitate de creditor. La fel de adevărat e că, dacă Dominic Fritz nu ar fi iscălit, în calitate de primar, documentul de înaintare către Consiliul Local, edilul nu ar fi ajuns ajuns în conflict de interese. Și nici nu ar fi existat beneficii directe pentru useristul Negrișanu, pentru că  proiectul de hotărâre nu ar fi ajuns în plen. Poate doar prin semnătura unui viceprimar!

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img