Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS, deputatul Miron Ignat, ales din partea comunităţii ruşilor lipoveni din România, susţine că poporul român are o igienă precară, că lipovenii ar fi fost persecutaţi de români de-a lungul istoriei, inclusiv la ultimul recensământ, şi doreşte ca ţara noastră să-şi întărească relaţiile cu Rusia, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei, scrie Adevărul.
„Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nicio curte fără baie, pe când românii se spală în troacă.”, susține el.
Contactat de ziarul „Adevărul”, Miron Ignat nu a negat afirmaţiile din timpul interviului. „Du-te într-un sat românesc din Dobrogea şi vezi dacă au baie şi du-te într-un sat lipovenesc. Orice locuinţă are baie”, după care a închis telefonul şi a refuzat să mai răspundă.
Deputatul Miron Ignat, reprezentantul comunităţii ruşilor lipoveni în Parlament, a acordat, săptămâna trecută, un interviu amplu agenţiei de presă ruse TASS despre situaţia minorităţii pe care o reprezintă la nivel politic. Deputatul nu s-a sfiit să facă remarci dure cu privire la igiena poporului român comparativ cu cea a lipovenilor, la relaţia minorităţii lipovene cu autorităţile române, acuzând România de discriminare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi în prezent. Acesta a îndemnat la o cooperare cu Moscova, în ciuda sancţiunilor economice internaţionale la care Bucureştiul a aderat.
„Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români – poliţistul, directorul şcolii şi încă câţiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu poliţistul. Părinţii mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau trataţi rău şi consideraţi spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania şi România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul ţării şi au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul (n.r.- de jandarmi) l-au înlăturat, dar aceştia au rămas în sat”, susține Miron Ignat.