În plină criză, firmele Tehnoplus și Ducos Trading au câștigat licitații de la Ministerul Transporturilor în valoare de peste 10 milioane de euro.Interesant este că nu s-a organizat nici o licitație publică, deci contractele au fost atribuite direct. Reprezentanții firmelor au fost chemați să semneze contractele pe motiv de extremă urgență. Firmele aparțin denunțătorului fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, scrie Vineri 13.
CE SUSȚINE VINERI 13:
”În contextul epidemiologic actual cu declararea pandemiei de către OMS si introducerea acestei noi patologii în alerta internațională și ținând cont de prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României procedura de atribuire aleasă este Negociere Fără Publicare Prealabilă (N.F.P.P.) conform prevederilor art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”, este explicația oficială.
Contractele pentru monitoare (Furnizare Monitor functii vitale ATI tip 2 – 178 buc – valoare 12.945.050 lei, fără TVA, Furnizare echipamente medicale – Carucior Troley de urgenta – 24 buc, Troley terapie intensiva – 53 buc, sistem reglare temperatura – 11 buc, Pat terapie intensiva – 120 buc, sistem transfer pacienti – 34 buc. – valoare de 12.997.512,8 lei, fără TVA, și Contractul pentru ventilatoare mecanice (Furnizare ventilator mecanic tip 1 – 112 buc) – 20.636.000 lei, fără TVA, au fost atribuite, fără licitație, firmelor Ducos Trading și Tehnoplus, informează gazetadecluj.ro.
Derută sau greșeala funcționarilor? Sursa citată spune că, inițial, pe Sistemul de achiziții publice apăreau ca fiind câștigătoare două alte societăți comerciale, de mică anvergură, din județele Mureș și Ilfov. Însă, după ce reprezentanții firmelor au fost contactați, s-a dovedit că greșeala venea din partea reprezentanților Ministerul Transporturilor care ar fi introdus greșit datele.
Datele respective nu pot fi introduse greșit pentru că sistemul electronic de achiziții are o serie de reguli care trebuiesc respectate pentru ca un anunț să fie publicat. Plus că, firmele care au ajuns dintr-o ”eroare” să fie publicate ca fiind beneficiarele contractelor nu au avut niciodată vreo relație contractuală cu Ministerul Transporturilor și nu aveau ca obiect de activitate furnizarea de echipamente medicale. Publicarea anunțurilor respective în mod eronat a fost, de fapt, o încercare de a ascunde adevărații beneficiari a contractelor.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor ridică din umeri și spun că nu știu cum s-a putut strecura o asemenea greșeală.
Să vedem cine stă în spatele firmelor câștigătoare. Potrivit sursei citate, firma Tehnoplus Medical îi aparține lui Octavian Niculescu, iar Banca Mondială a acuzat-o oficial de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.
În urma unei anchete făcută de Banca Mondială s-a aflat că Tehnoplus Medical SRL a dat o mită de 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente.
Chiar și așa, nici un parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete care să vizeze firma lui Niculescu.
Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.
La sfârșitul lunii februarie, în urma unui denunț verbal făcut de Niculescu procurorului DNA Marian Drăgulescu, a apărut dosarul în urma căruia Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, a fost prins când lua mită. În unele medii, rolul pe care patronul Tehnoplus l-a jucat în cadrul acestei anchete poate fi denumit ”agent instigator”.
Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL, mai scriu jurnaliștii clujeni.
Potrivit unor informații, Ovidiu Niculescu ar fi internat acum pe fondul unor probleme cardiace.
Contractul pentru ventilatoare mecanice (Furnizare ventilator mecanic tip 1 – 112 buc) a fost dat firmei DUCOS TRADING SRL. Valoarea lui este de 20.636.000 lei, fără TVA.
Compania Ducos Tradig, care a realizat importul pentru Unifarm, este deținută 50% de Ion Berciu, același personaj despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Streinu-Cercel.