spot_img
7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăDezvaluiriDeficitul fondului de pensii la un maxim istoric: Creștere de 7 miliarde...

Deficitul fondului de pensii la un maxim istoric: Creștere de 7 miliarde lei anul acesta. DE UNDE VIN BANII?

-

- Reclama -

În 2017, deficitul fondului de pensii va ajunge la 28 mld. lei (3,5% din PIB), faţă de 24 mld. lei, cât este prevăzut să fie deficitul bugetar Practic, toate împrumuturile pe care România le face din 2014 încoace merg doar spre acoperirea deficitului la pensii, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Deficitul fondului public de pensii a atins în 2016 pragul de 21 de miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în perioada de după revoluţie. Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa cu cel puţin şapte miliarde de lei, până spre 28 de miliarde de lei, echivalentul a 3,5% din PIB. Practic, deficitul fondului de pensii este, de câţiva ani, mai mare decât deficitul bugetar, ceea ce înseamnă că orice adâncire a datoriei publice nu finan­ţează proiecte de investiţii, ci sistemul de pensii.

- Advertisement -

Reprezentanţii FMI aflaţi la Bucureşti au avansat săptămâna trecută ca soluţie pentru menţinerea bugetului în limita deficitului bugetar de 3% din PIB amânarea majorării punc­tului de pensie, prevăzută pentru 1 iulie, care ar urma să coste bugetul 2,6 miliarde de lei, potrivit calculelor Consiliului Fiscal.

Însă deficitul de pensii se majorează anul acesta cu cel puţin şapte miliarde de lei, ca urmare a mai multor decizii anunţate în campania electorală şi preluate în programul de guvernare: de la 1 ianuarie pensiile au crescut cu 5,2% (efort financiar de 3 mld. lei), de la 1 martie pensia minimă a crescut la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), iar, de la 1 iulie punctul de pensie ar urma să crească la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,6 mld. lei, după calculele Consiliului Fiscal).

- Advertisement -

Din 2015 încoace, Parlamentul a reintrodus pensiile speciale, în primul rând pentru parlamentari, apoi pentru foşti poliţişti, militari, angajaţi din serviciile secrete şi alte categorii – fără principiul con­tributivităţii -, aceste pensii fiind acum plătite de instituţiile de resort cu bani de la buget.

Ministerul de Interne a plă­tit anul trecut pensii speciale de 2,4 mi­liarde de lei, Armata a plătit pensii de 2,9 miliarde de lei, iar SRI de 500 mil. lei.

Acestea se adaugă altor 52,4 de mi­liarde de lei cheltuieli din sistemul pu­blic de pensii, din contribuţii şi din sub­venţii de stat. În total, statul a plătit în 2016 pensii de 58 de miliarde de lei, cu 4 miliarde de lei peste nivelul din 2016.

Din cheltuielile de 58 de miliarde de lei, subvenţiile din bugetul de stat au fost de 21 de miliarde de lei, adică 36% din întreg fondul de pensii (2,7% din PIB).

Deficitul la bugetul public de pensii va atinge, dacă nimic nu se schimbă, 28 de miliarde de lei, adică 3,5% din PIB, la un PIB estimat de 815 miliarde de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img