spot_img
3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriDeficit record la fondul de pensii anul acesta

Deficit record la fondul de pensii anul acesta

-

În ultimii trei ani deficitul fondului de pensii a depăşit deficitul bugetar al bugetului consolidat. În 2016 deficitul bugetar cash a fost de 18 mld. lei, iar deficitul fondului de pensii, de aproape 19 mld. lei. Anul acesta deficitul va creşte cu cel puţin 3 mld. lei, până la peste 22 mld. lei, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

„O treime din cheltuielile sistemului public de pensii nu se susţin din venituri şi este nevoie de împru­mu­turi / sub­ven­ţii masive din bugetul de stat. Situaţia creează un handicap major pentru buget pentru că nu mai poţi face deficitul structural în altă parte. Mai mult, pe toate celelalte componente ale bugetului general consolidat, ar trebui să ai excedent pentru a fi în echilibru pentru că întreg deficitul de 3% din PIB acceptat de Tratatul de la Maastricht (dacă facem abstracţie de rigorile UE privind deficitul structural care nu ar trebui să depăşească 1% din PIB în cazul României) înseamnă, de fapt, deficitul bugetului asigurărilor de pensii“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

- Advertisement -

Potrivit acestuia, anul acesta, în urma majorărilor pensiilor de tot felul, deficitul bugetar va trece de 22 mld. lei, după ce el a fost în 2016 de aproape 19 mld. lei, peste deficitul bugetar cash de 18 mld. lei.

Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa puternic, ca urmare a mai multor decizii luate de guvern: ma­jora­rea cu 5% a pensiilor (efort bugetar de 3 mld. lei); majorarea pensiei minime la 520 de lei (efort bugetar de un miliard de lei), majorarea punctului de pensie la 1.000 de lei (efort bugetar de 2,5 mld. lei, du­­pă calculele Consiliul Fiscal); elimi­na­rea im­pozitului pentru pensiile între 1.050 de lei şi 2.000 de lei, cu un impact bugetar de 1,3 mld. lei. În total, cheltuieli în plus de a­proximativ 8 mld. lei, iar aici nu sunt adă­­uga­te pensiile speciale ca­re cresc în func­ţie de majorările sala­ri­ale decise în sistem. În primele şase luni din an, de­fi­citul fon­dului de pensii a fost de 6,6 mld. lei, dar acest deficit nu cu­prinde toate ma­jo­rările decise (de pildă ma­jo­rarea punc­tului de pensie, cu un efort bugetar de 2,5 mld. lei pentru a doua parte a anului).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img