COMENTARIU BLOOMBERG
”Acordul prezintă un defect fatal: face din Marea Britanie un subordonat perpetuu.
În această etapă a negocierilor, ambele părți ar fi trebuit doar să declare că vor evita reapariția unei frontiere dure în Irlanda.
Pe cât de dificilă se dovedește a fi problema frontierei, pe atât de neclari sunt termenii relației pe termen lung. Nu a existat niciun motiv să suspectăm că Regatul Unit nu ar fi avut vreun moment interesul de a evita o graniță dură.
Mai mult decât atât, reținerea era necesară pentru o prioadă, tocmai pentru că un acord de ieșire ar fi trebuit să fie la fel de ușor de acceptat pentru ambele părți – altfel, rezultatul ar fi fost, în final, de respingere.
Textul nu conține nimic din toate acestea și toate părțile implicate în acest joc de incompetență au eșuat. Britanicii, desigur. Dar și guvernul irlandez și negociatorii UE au eșuat, de asemenea. Parlamentul din Regatul Unit poate respinge această înțelegere sau poate reuși într-un fel să strângă voturile necesare. Nici un rezultat nu ar stabiliza relația UE-U.K. într-un mod care să răspundă la interesele Europei.
Dacă parlamentul britanic respinge înțelegerea, așa cum pare probabil și cum ar trebui cu siguranță, UE va suferi pagube colaterale grave din cauza problemelor Marii Britanii.
În Irlanda se va instala o nouă frontieră cu nordul, făcând de batjocură insistențele sale că nici un compromis cu privire la această chestiune nu va fi luat în considerare. Dacă, pe de altă parte, acordul trece, victoria se va transforma în cenușă în scurt timp.
UE va transforma un potențial prieten și partener (cea de-a cincea cea mai mare economie din lume și un aliat militar și strategic) într-un subordonat umilit, mereu gata de răzbunare. Această situație este sigur că se va termina prost – pentru ambele părți.”