spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeDodon se jură la Moscova că va apară limba rusă

Dodon se jură la Moscova că va apară limba rusă

-

Aflat în vizită la Moscova, președintele Igor Dodon a promis să apere statutul pe care l-ar avea limba rusă în Republica Moldova. Într-un discurs rostit în Duma de Stat a Rusiei, Dodon a spus că limba rusă ar avea în Republica Moldova statut de limbă de comunicare interetnică. „Vreau să vă asigur în calitate de președinte că noi vom apăra” acest statut, a spus Igor Dodon, citat de Ria Novosti conform Radio Europa Liberă.

Pe 4 iunie 2018, Curtea Constituțională de la Chișinău a respins sesizarea Partidului Liberal care a contestat obligativitatea traducerii în limba rusă a actelor oficiale. Cu toate acestea, Curtea a statuat că legislația lingvistică din 1989 este învechită și nu corespunde realității actuale. Potrivit Curții, „națiunile statelor succesoare ale URSS pot utiliza ca limbă de comunicare orice limbă doresc, important fiind actul înțelegerii”.

- Advertisement -

Potrivit unui comunicat al Președinției moldovene, Igor Dodon se va afla într-o vizită de lucru la Moscova și Sankt-Petersburg, până pe 24 noiembrie. Agenda vizitei prevede, între altele, întrevederi cu președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, cu vicepremierul Dmitri Kozak, care este și reprezentantul special al Kremlinului pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. Igor Dodon va participa la ședința Consiliului economic moldo-rus și va avea întrevederi cu reprezentanții diasporei moldovenești.

În comunicatul de presă al Președinției, difuzat în ajun, Igor Dodon este citat cu declarația: „Federația Rusă a fost, este și va fi un partener strategic al Republicii Moldova. Nimeni nu va reuși să distrugă relațiile noastre frățești, spirituale, culturale și economice, pe care popoarele noastre le-au construit de-a lungul secolelor”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img