spot_img
9 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăhighlightDeclaratia fostei sefe DIICOT: Jocurile le facea Diacomatu, omul lui Cocoş

Declaratia fostei sefe DIICOT: Jocurile le facea Diacomatu, omul lui Cocoş

-

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a spus într-o declaraţie dată în dosarul despăgubirilor, că nu era considerată om de încredere al vicepreşedintelui ANRP Sergiu Diacomatu, că nu a văzut raportul de evaluare a terenului şi că a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei, conform procedurilor. Diacomatu în prezent membru PNL a fost lider al PMP sector 1, iar în 2012 a candidat la şefia CJ Brăila din partea ARD. Diacomotu a recunoscut în declaraţiile date în faţa procurorilor că era un apropiat al lui Dorin şi Alin Cocoş.

Surse judiciare au redat, pentru MEDIAFAX, o declaraţie dată procurorilor anticorupţie de fosta şefă a DIICOT, care este acuzată de abuz în serviciu.

- Advertisement -

Conform surselor, în preambulul declaraţiei, Bica a făcut o trecere în revistă a atribuţiilor pe care le-a avut, conform fişei postului, la comisia din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

bicazdup

- Advertisement -

„În perioada 2009-2013 am fost angajat al ANRP, iar până în octombrie 2013 am fost director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul aplicării legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare (Direcţia funciară). În această calitate, aveam ca atribuţii de serviciu: semnarea mapelor de şedinţă, coordonarea serviciului petiţii şi relaţii cu publicul şi serviciul control. În perioada 2010-2011, deşi Serviciul despăgubiri, potrivit organigramei era în subordinea mea, în fapt, acesta era coordonat de către vicepreşedintele (ANRP – n.r.) Sergiu Ionuţ Diacomatu. În acea perioadă, şef al serviciului a fost Ancuţa Cecilia Anghelina. Conform regulamentului intern al ANRP, prefecturile transmiteau, printr-un reprezentant, dosarele propuse pentru despăgubiri direct Serviciului despăgubiri, în urma unei programări sau a unei solicitări din partea prefecturilor”, a spus Bica, în faţa anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Fosta şefă a DIICOT le-a mai spus procurorilor anticorupţie că de transmiterea lucrărilor se ocupa şefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepreşedintele ANRP Sergiu Diacomatu. Bica a explicat în detaliu şi modul de repartizare şi parcurs al dosarelor de despăgubire.

„Repartizarea lucrărilor către consilieri o făcea şefa de serviciu, respectiv Anghelina Cecilia. După repartizarea dosarelor către consilier şi verificarea actelor din dosar, acestea era propuse către CCSD (Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor – n. r.), în vederea transmiterii la evaluare. După repartizarea dosarelor către consilier şi verificarea actelor din dosar, acestea erau propuse CCSD, în vederea transmiterii la evaluator. După ce comisia propunea transmiterea către evaluator, dosarul era înaintat acestuia, în vederea întocmirii raportului de evaluare în termenul stabilit de procedura internă a ANRP. După întocmirea raportului de evaluare, acesta era transmis către Serviciul Despăgubiri din cadrul ANRP, serviciu care îl propunea pentru următoarea întrunire a CCSD. Odată ajuns în comisie, dosarul era fie aprobat, fie transmis spre reevaluare dacă membrii comisiei aveau neclarităţi cu privire la sumă şi modul de întocmire a raportului de evaluare. În momentul în care raportul de evaluare era aprobat de către Comisie se proceda la redactarea deciziei de către fiecare consilier care avusese anterior în lucru dosarul. Decizia era semnată de către preşedintele instituţiei, de vicepreşedintele care răspundea de Direcţia fondului funciar, de directorul acestei instituţii, de Şeful serviciului despăgubiri, de un consilier care se ocupa de raportul de evaluare şi de altul care verifica conformitatea standardelor de evaluare folosite de către evaluator”, a declarat Alina Bica, potrivit surselor citate.

Bica a mai spus, în aceeaşi declaraţie, că „semnăturile aveau doar o valoare administrativă pe respectiva decizie, neputându-se interveni în legătură cu suma stabilită ca despăgubire sau beneficiar”.

Referitor la dosarul lui Gheorghe Stelian, fosta şefă a DIICOT a declarat că „acesta a fost înaintat ANRP de către Prefectura Bucureşti, în urma Hotărârii Comisiei Municipiului Bucureşti, şi înregistrat la Serviciul despăgubiri. Consilierul care s-a ocupat de soluţionarea dosarului a fost Mihaela Botizan”.

„De asemenea, doresc să precizez faptul că deşi eram director al Direcţiei care coordona Serviciul Despăgubiri, şefa serviciului, Anghelina, uneori purta corespondenţa exclusiv prin intermediul vicepreşedintelui Diacomatu Sergiu. Consider că proceda în acest fel întrucât nu eram considerat un om apropiat vicepreşedintelui, care să fie dispus la compromisuri sau solicitări neconforme cu legea sau regulamentul instituţiei. În acest mod s-a procedat şi în cazul dosarului nr. 22714/FFCC”, se mai arată în declaraţia dată de Bica şi citată de aceleaşi surse.

Alina Bica le-a mai spus procurilor, referitor la despăgubirilor aprobate lui Gheorghe Stelian, că nu a văzut niciodată raportul de evaluare al expertului, dar că la finalul procedurilor a fost emisă decizia din l5 martie 2011 pe care a semnat-o „alături de celelalte persoane, potrivit procedurii instituite la nivelul ANRP”.

Pe de altă parte, conform unor documente din dosarul despăgubirilor, un alt inculpat le-a declarat anchetatorilor că Alina Bica, într-o şedinţă a comisiei din ANRP, a elogiat profesionalismul celui care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri, considerând că suma stabilită era justificată.

În dosarul despăgubirilor, Bica se află în arest preventiv, alături de Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi expertul evaluator Emil Nuţiu.

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img