Liderii ţărilor membre BRICS au adoptat joi documentul final al summitului, Declaraţia de la Ufa. Potrivit TASS, ceremonia semnării amintitului document, precum şi a o serie de alte documente, a avut loc după şedinţa de lucru a şefilor de stat, în componenţă lărgită. În declaraţie este evaluată situaţia economică şi politică actuală pe plan mondial, sunt reflectate punctele de vedere comune ale ţărilor membre BRICS în legătură cu problemele de actualitate de cooperare multilaterală, transmite rosball.ru.
Băncile centrale ale ţărilor emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – au semnat marţi un acord de sprijin mutual ce prevede crearea unui fond comun de rezervă. Potrivit acordului, fondul comun este în valoare de 100 de miliarde de dolari și este perceput drept o soluţie alternativă la instituţiile financiare internaţionale, FMI şi Banca Centrală, dominate de către Statele Unite, transmite russiatoday.ro.
China va contribui la fond cu 41 de miliarde de dolari, Rusia, India şi Brazilia cu 18 miliarde de dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va aloca cinci miliarde de dolari. Va fi creata si o banca, a carei lansare va avea loc tot zilele astea când la Moscova se desfășoară summitul naţiunilor BRICS.
Și tocmai prin această bancă, Grecia poate primi finanțare a anunțat viceministrul finanțelor din Federația Rusă, Serghei Storceak.
Dacă Atena va cumpăra ceva acțiuni și va deveni membră a băncii, ea va putea beneficia de resursele sale. Noi doar nu legăm suma de cotizație de cea a finanțării. Avem o înțelegere comună că structura activelor pe state va fi echilibrată. Când instituția va începe a funcționa, consiliul de directori ai băncii va pregăti, iar consiliul de coordonatori va aproba ordinea examinării cererilor de membru a noilor candidați. – a arătat viceministrul rus, subliniind că Grecia a fost cea care a început să se intereseze de noua bancă a statelor din BRICS.
Această nouă bancă, cu sediul la Shanghai, este menită să finanţeze mari lucrări de infrastructură şi urmează să fie dotată cu un capital iniţial de 100 de miliarde de dolari.
Ţările membre BRICS reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.
„Liderii statelor noastre au stabilit să realizeze şi pe mai departe în cadrul BRICS strânsa coordonare pe probleme de politică externă” – a declarat Vladimir Putin, subliniind faptul că Federaţia Rusă, Brazilia, India, China si Africa de Sud vor continua să conlucreze în cadrul ONU şi în structurile acesteia, cât şi în cadrul altor organizaţii şi forumuri multilaterale. În discursurile rostite la summitul ţărilor BRICS, a arătat Putin, s-au făcut propuneri concrete în ceea ce priveşte dezvoltarea acestei organizaţii. „Vreau să vă mulţumesc pentru această parte a activităţii noastre” – a spus Putin, adresându-se celorlalţi lideri de state membre BRICS, după discursurile rostite de aceştia în şedinţa lărgită a summitului.
Un alt document final a fost Strategia până în 2020 privind parteneriatul economic al ţărilor membre BRICS, document adoptat la iniţiativa Rusiei. Strategia are în vedere extinderea colaborării multilaterale în domeniul afacerilor, în scopul accelerării dezvoltării economico-sociale, al sporirii competitivităţii membrilor BRICS în economia mondială. În prezenţa liderilor statelor BRICS s-a semnat o serie întreagă de documente, între care Memorandumul privind înţelegerea reciprocă dintre departamentele de politică externă ale ţărilor membre BRICS privind crearea unui site comun de internet – secretariatul virtual al organizaţiei. S-a semnat, de asemenea, Acordul dintre guvernele ţărilor BRICS privind colaborarea în domeniul culturii şi Memorandumul de intenţii referitor la colaborarea cu noua bancă de dezvoltare dintre Banca Naţională de Dezvoltare Economico-Socială a Braziliei, Vneşekonombank, Banca de Export-Import a Indiei, Banca de Stat pentru Dezvoltare a Chinei şi Banca de Dezvoltare a Republicii Africa de Sud.