spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăAnalizeDecizie a Curții Europene de Justiție: Cetățenii sunt automat asigurați în orice...

Decizie a Curții Europene de Justiție: Cetățenii sunt automat asigurați în orice sistem de sănătate din UE, chiar dacă nu lucrează sau nu obțin venituri impozabile

-

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) arata intr-o decizie recenta ca cetatenii blocului comunitar sunt automat asigurati in orice sistem de sanatate din Uniune, chiar daca nu lucreaza sau nu obtin venituri impozabile, transmite E juridic Manager.

- Reclama -

Un barbat din Italia s-a casatorit cu o femeie din Letonia si a parasit tara sa natala pentru a forma o familie cu noua sa consoarta in tara ei de bastina. Odata ajuns in Letonia, barbatul a cerut statului sa fie asigurat pentru a beneficia de servicii de sanatate. Cererea sa a fost respinsa, intrucat s-a constatat ca barbatul nu are niciun venit impozabil sau taxabil. Pe scurt, nici macar somer nu era si nici nu desfasura activitati care sa-i aduca bani.

- Advertisement -

Intrucat actiunea sa impotriva deciziei de respingere a autoritatilor letone a fost respinsa, a declarat apel la Administratīvā apgabaltiesa (Curtea Administrativa Regionala, Letonia), care, la randul sau, a pronuntat o hotarare care ii era defavorabila. In acest context, Augstākā tiesa (Senāts) (Senatul Curtii Supreme, Letonia), sesizat cu un recurs introdus de barbatul italian, a decis sa solicite Curtii de Justitie sa se pronunte cu privire la compatibilitatea cu dreptul Uniunii in domeniile cetateniei si securitatii sociale a respingerii cererii italianului de catre autoritatile letone.

In hotararea sa, pronuntata in Marea Camera, Curtea confirma dreptul cetatenilor Uniunii inactivi din punct de vedere economic, cu resedinta in alt stat membru decat cel de origine al acestora, de a fi afiliati la sistemul public de asigurari de sanatate al statului membru gazda, pentru a beneficia de prestatii de ingrijiri medicale finantate de acest stat. Mai exact, chiar daca nu lucrezi in niciun fel si nu ai venituri care pot fi fiscalizate, va trebui sa beneficieze de pachetul minimal de servicii de sanatate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img