Home Analize DE RÂSUL CURCILOR: Mercenarii ruși ai grupului Wagner ar fi preluat comanda...

DE RÂSUL CURCILOR: Mercenarii ruși ai grupului Wagner ar fi preluat comanda unui batalion format de UE în Republica Centrafricană

0

Potrivit dezvăluirilor publicate luni de EUObserver, mercenarii ruși ai grupului Wagner ar fi preluat comanda unui batalion format de Uniunea Europeană în Republica Centrafricană… Pare greu de crezut, dar nu este decât o nouă dovadă a eficacității luptei pentru influență pe care Rusia o desfășoară de mai mulți ani în această țară. Totuși, cum e posibil? Postul tv France 24 publică o analiză pe această temă, transmite RFI:

RELATAREA FRANCE 24:

Format de Uniunea Europeană, dar coordonat de mercenarii ruși plătiți de Kremlin, batalionul teritorial de infanterie 7 (BIT 7) al Forțelor Armate Centrafricane, instruit de europeni, răspunde acum ordinelor mercenarilor Grupului Wagner, conform unei investigații publicate de EUobserver, luni, 29 noiembrie.

Publicația de la Bruxelles a putut consulta un raport al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) – echivalentul UE al unui minister al afacerilor externe – menționând că Batalionul Teritorial de Infanterie nr.7 (BTI 7) este „controlat în prezent de grupul de mercenari Wagner”, care l-ar folosi după bunul plac, cu „încălcarea acordurilor Misiunii de Instruire a Uniunii Europene în Republica Centrafricană (EUTM RCA) privind „transparența” cu care sunt angajate trupele.

Rusia strâmbă din nas…

Această „recuperare” de către ruși a soldaților din Africa Centrală este jenantă din mai multe puncte de vedere, conform EUobserver. În primul rând, BTI 7 a fost primul antrenat de instructori europeni de la începutul ostilităților, în decembrie 2020, dintre forțele guvernamentale și grupurile armate ale Coaliției Patrioților pentru Schimbare (CPC), subliniază Serviciul European de Acțiune Externă.

EUTM RCA a insistat încă la începutul lunii octombrie asupra „mândriei” militarilor ce aparțin de BTI 7 de a purta pe uniformă insigna EUTM, cu ocazia ceremoniei de încheiere a pregătirii lor de către europeni. Câteva zile mai târziu, au trecut însă sub comanda grupului Wagner…

De asemenea, Moscova respinge eforturile europenilor de a limita acțiunile mercenarilor săi pe continentul african. Șocate de zvonurile privind sosirea grupului Wagner în Mali, țările europene – în frunte cu Franța – cer sancționarea mercenarilor ruși.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a declarat marți, că se vor anunța măsuri în acest sens la următoarea întâlnire a miniștrilor de externe ai statelor membre, programată pentru 13 decembrie.

Deocamdată, aceste amenințări nu par să împiedice grupul Wagner să câștige teren și influență în Republica Centrafricană și să primească, în schimbul implicării sale, licențe care să permită companiilor rusești să opereze pe loc mine de aur și diamante.

Nu e de mirare, căci acești mercenari au avut destul timp să-și consolideze poziția în această țară. Republica Centrafricană a fost într-adevăr primul teritoriu din Africa – alături de Madagascar – pe care Moscova a pus ochii pentru a experimenta noua sa strategie militar-diplomatică.

Efect de domino

La sfârșitul anului 2017, la cererea Rusiei, embargoul internațional privind vânzările de arme către Republica Centrafricană a fost parțial ridicat pentru a putea echipa mai bine trupele guvernamentale. Câteva luni mai târziu, președintele țării, Faustin-Archange Touadéra „a invitat primii militari ai grupării Wagner să vină să-l ajute împotriva grupărilor armate rebele”, reamintește Daniel Munday, specialist în politici de influență chineză și rusă în Africa la Universitatea din Birmingham și autor al unui studiu privind prezența grupului Wagner în Republica Centrafricană.

De atunci, numărul mercenarilor ruși a crescut constant, în special ca urmare a confruntărilor care au loc de la sfârșitul anului trecut între forțele guvernamentale și Coaliția Patrioților pentru Schimbare. În urma alegerilor prezidențiale din decembrie 2020, contestate de grupurile rebele, Rusia „a anunțat expedierea unui al treilea transport de arme și a 600 de „instructori” suplimentari, ceea ce crește oficial contingentul rus la aproximativ 2.600 de „instructori”, deși în realitate probabil sunt mai mulți”, subliniază Serviciul European de Acțiune Externă într-un raport. Un număr cu mult mai mare decât al europenilor din EUTM RCA, care sunt doar 365.

Republica Centrafricană devine modelul efortului multidimensional al Rusiei de a câștiga influență în Africa”, spune Daniel Munday. Vorbim în primul rând, de aspectul diplomatic cu Moscova – care a obținut relaxarea embargoului asupra vânzărilor de arme -, apoi de sprijinul logistic și militar și în final de „campaniile de dezinformare pentru denigrarea prezenței altor forțe, cum ar fi Franța, Uniunea Europeană sau ONU, prin trupele internaționale de menținere a păcii aparținând Misiunii Multidimensionale Integrate de Stabilizare a Organizației Națiunilor Unite în Republica Centrafricană (MINUSCA)”, explică cercetătorul britanic.

Mai presus de toate, exemplul Republicii Centrafricane ilustrează dificultatea occidentalilor de a se opune tăvălugului Wagner. „Avantajul aducerii acestor mercenari pentru liderii africani este că aceștia nu sunt legați oficial de statul rus, ceea ce le permite să-i folosească, fără a fi acuzați că permit interferențe din partea unei țări străine”, explică Daniel Munday.

În plus, conform expertului, „sunt mai puțin atenți decât trupele europene cu privire la respectarea drepturilor omului, ceea ce poate fi un avantaj în ochii anumitor lideri autoritari din Africa, ce urmăresc înainte de toate să învingă grupurile rebele cu orice preț. ” Grupul Wagner a fost acuzat de mai multe ori, în special de Parlamentul European la sfârșitul lunii noiembrie 2021, de abuzuri împotriva populațiilor civile din Africa.

În cele din urmă, acești mercenari ruși par, de asemenea, să aibă o mai bună înțelegere a așteptărilor soldaților locali. ,,Numeroase mărturii adunate la fața locului arată că pregătirea oferită de ruși este mai bine percepută decât cea a EUTM RCA, în special pentru că aceștia asigură echipamentul, merg pe teren cu trupele din Africa Centrală și furnizează hrană, ceea ce europenii nu fac”, notează Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm într-un studiu de evaluare a impactului misiunii europene de formare în Republica Centrafricană și publicat în februarie anul trecut.

Sancțiuni? Prea târziu…

Iată tot atâtea motive pentru care experții, precum Daniel Munday, nu sunt surprinși că grupul Wagner își permite acum să preia comanda trupelor formate de Uniunea Europeană, fără să se teamă de nimic. „Raportul european ilustrează în ce măsură au căpătat mercenarii ruși influență în aparatul de securitate al țării și modul în care sunt legați de armata oficială”, declară cercetătorul britanic.

De aici derivă avertismentul adresat autorităților europene, care caută răspunsul corect la acțiunile Rusiei în Africa. În timp ce Bruxelles-ul promite „măsuri restrictive” împotriva grupului Wagner, Daniel Munday susține că dacă Europa reușește să îi alunge pe acești mercenari din Republica Centrafricană, „riscul ar fi să destabilizeze și mai mult guvernul și să facă situația și mai periculoasă”.

Cu alte cuvinte, sancțiunile „fără un angajament paralel de a spori prezența internațională pe teren, ar putea fi contraproductive”, concluzionează Munday.

Totuși, nu există niciun indiciu deocamdată că Europa ar fi pregătită să investească mai mult. Dimpotrivă, constatările SEAE determină Uniunea Europeană să efectueze „o revizuire a strategiei actuale” a declarat Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, intervievat de AFP. Revizuire care ar putea duce chiar la „o eventuală sistare a misiunii”, a recunoscut aceasta.

Daniel Mungday trage o concluzie din situația Republicii Centrafricane – cel mai bun mod de a se opune ambițiilor rusești din Africa este de a împiedica grupul Wagner să se stabilească undeva, până nu e prea târziu. Prin urmare, este important ca Franța și alți actori internaționali să acționeze rapid în Mali. „Trebuie să asculte cu adevărat ceea ce cer autoritățile maliene și să găsească răspunsuri satisfăcătoare în ceea ce privește valorile noastre” pentru că altfel mercenarii ruși vor continua ca și până acum.

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24.

Ad

Exit mobile version