De la Strasbourg, Iohannis își recunoaște gafa: Constituția nu îmi permite să folosesc cuvântul „graţiere” la referendum

0
101

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat jurnaliştilor care îl însoţesc la Strasbourg că întrebarea de la referendum nu va conţine cuvântul „graţiere”, deoarece Constituţia nu îi permite acest lucru şi că cel mai probabil întrebarea va fi legată de anticorupţie sau integritate.

Şeful statului a declarat marţi, în drum spre Strasbourg, unde va participa la o reuniune a Consiliului Europei, că la referendumul pe care l-a anunţat încă de luni nu va folosi cuvântul graţiere, deoarece Constituţia nu lasă organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea. În schimb, întrebarea poate fi legată de anticorupţie şi integritate.

Preşedintele ar urma să discute posibilitatea modificării legistaţiei penale prin ordonanţe de urgenţă şi cu şeful CEDO.

Art. 74 din Constituţie prevede, la alin.2 că „nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”.