de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Zilele trecute, Inpolitics dezvăluia felul în care guvernul României, caz unic în UE, a instituit pe șest o prevedere legală prin care armate străine din afara NATO, inclusiv din spațiul ex-sovietic, au căpătat dreptul de a se instrui pe teritoriul țării noastre și chiar de a se lansa în operațiuni militare peste hotare, de pe același teritoriu al nostru. Dincolo de procedură – un banal ordin de ministru în locul unui vot în parlament – rămîne un mister de ce actul nici măcar de ministru nu a fost semnat, ci de cel mai ”crud” secretar de stat din MApN. Pe care îl vom prezenta în rîndurile de mai jos.
Ordinul M192 din 17 noiembrie privind antrenamentele și operațiunile militare ale armatelor străine nu a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ci de anonimul secretar de stat Eduard Bachide.
Numit în post pe 25 mai, Eduard Bachide a lucrat anterior la parlament, într-o poziție, să zicem, net inferioară soției sale, Anca Mihaela, director general la Camera Deputaților și lucrătoare la cabinetul președintelui Marcel Ciolacu.
Pînă la momentul numirii la MApN, Bachide fusese șef al direcției afaceri interne a Camerei, care se ocupă de paza bunurilor şi de acces în clădire, e responsabilă cu stingerea incendiilor, cu supravegherea parcării subterane, asigură însoţirea la lojile rezervate în sala de şedinţe a persoanelor care participă la şedinţe șamd.
Drept răsplată, el e avansat, însă, și devine ministru adjunct.
La MApN, conform fișei postului, Bachide se ocupă de asigurarea relației cu Parlamentul; de elaborarea, promovarea şi implementarea politicilor şi programelor în domeniul calităţii vieţii personalului în activitate, în rezervă şi retragere; de coordonarea, la nivel naţional, a problematicii veteranilor, invalizilor, văduvelor de război şi văduvelor de veterani de război; de desfăşurarea strategiilor şi programelor sociale pentru veteran, răniţi, personalul cu grad de invaliditate şi pentru urmaşii celor decedaţi în acţiuni militare; de coordonarea relaţiei ministerului cu asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile care îşi desfăşoară activitatea în sfera de competenţă a MApN; de conducerea activităţii de dialog social şi pentru soluţionarea problemelor sociale ale personalului.
Cum a ajuns un fost responsabil (incompetent) cu paza holurilor și a garajelor parlamentului iar, mai nou, responsabil cu dialogul social al MApN ori cu veteranii și văduvele de război, să semneze în contul ministrului apărării cel mai important, mai serios prin implicații, ordin ministerial militar din ultimul deceniu rămîne o enigmă.
De ce nu a fost semnat ordinul de către secretarul de stat însărcinat cu politica de apărare și cu relațiile internaționale, Simona Cojocaru, rămîne o altă enigmă. O fi valabilă ipoteză că mai-marii ministerului au pasat spinoasa problemă celui mai ”boboc”, mai nou venit în instituție?