spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeDe la cine primește ajutor guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei după ce...

De la cine primește ajutor guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei după ce Tusk a amenințat că îl execută

-

Legislaţia Uniunii Europene îl protejează pe guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei dacă următorul Guvern de la Varşovia are de gând să îl pună sub acuzare sau să îl suspende din funcţie, subliniază preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-o scrisoare trimisă luni, informează Reuters conform Agerpres.

Coaliţia de partide pro-europene care a câştigat majoritatea locurilor în Parlamentul polonez la alegerile din octombrie susţine că guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, a modificat politicile instituţiei astfel încât să-şi ajute aliaţii din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să câştige un nou mandat la alegeri.

- Advertisement -

Candidatul coaliţiei pentru postul de premier, Donald Tusk, a spus că are suficiente voturi în camera inferioară a Parlamentului (Sejm) pentru a-l trimite pe Glapinski în faţa unui tribunal şi a adăugat că analizează această posibilitate.

„Statutul BCE şi cel al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC), pentru a garanta independenţa guvernatorilor băncilor centrale naţionale, oferă protecţie în cazul în care Sejm-ul va adopta o rezoluţie care vizează punerea dumneavoastră sub acuzare”, a scris Christine Lagarde în scrisoarea trimisă lui Adam Glapinski. Lagarde a adăugat că o astfel de punere sub acuzare ar veni cu suspendarea automată a lui Glapinski atât din postul de guvernator al Băncii Naţionale a Poloniei cât şi din cea de membru al Consiliului Guvernatorilor BCE şi în consecinţă ar putea fi ilegală.

- Advertisement -

„Puteţi referi o astfel de rezoluţie către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi să îi cereţi să evalueze legalitatea sa”, a adăugat Lagarde.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img