În curând, în trei landuri din estul Germaniei vor avea loc alegeri. Populiștii de dreapta ar putea obține acolo cele mai multe voturi. Care e motivul? , se spune într-un comentariu Deutsche Welle.
FRAGMENT DIN RELATAREA DW:
Fără mișcarea pentru drepturile omului din fosta RDG, Germania ar fi arătat cu totul altfel astăzi. Zeci de mii de activiști au contribuit, în urmă cu 30 de ani, la căderea Zidului Berlinului, la reunificarea unei țări, care fusese divizată timp de decenii. Oamenii, care au ieșit atunci pe stradă, cereau libertate și garantarea drepturilor omului. Iar acum, la scurt timp înainte de alegerile parlamentare în trei landuri estice, sloganurile sunt preluate abuziv de cealaltă parte. În Saxonia și Brandenburg au loc alegeri pe 1 septembrie, în Turingia la sfârșitul lui octombrie.
Populiștii de dreapta ai Alternativei pentru Germania (AfD) sunt cei care își fac acum reclamă pentru a obține voturi, prin sloganuri ca ”Devino activist pentru drepturile omului!”, ”Desăvârșește unificarea!”, sau ”Estul se ridică”. O campanie electorală cu texte folosite în anii de după reunificare, ani care pentru mulți au însemnat frustrare, dezamăgire și promisiuni neîndeplinite.
„Fără libertate de exprimare” în Germania?
Pe site-ul lor, AfD compară Germania de acum cu fosta RDG: ”Cine gândește astăzi ‘altfel’ este la fel de suprimat ca pe vremea Stasi”. Stasi, Securitatea de Stat a RDG, urmărea toți oponenții sistemului, îi oprima pe cei care aveau curajul să gândească altfel și viola masiv drepturile omului.
”E din nou ca în RDG”, a spus de curând cineva, care în urmă cu 30 de ani nici măcar nu fusese acolo. Björn Höcke este liderul aripii naționale de dreapta a AfD, conduce filiala partidului din Turingia și este originar din vestul Germaniei. Și cu toate acestea, își permite să spună: ”Nu pentru asta am realizat noi revoluția pașnică, dragi prieteni”.
Să ne amintim: Germania este un stat democratic de drept. Și cu toate acestea, astfel de declarații îi influențează pe mulți. După alegerile parlamenare de land, AfD ar putea deveni cel mai puternic partid în toate cele trei landuri din est, conform sondajelor. Și asta în ciuda faptului că nu puțini politicieni de la vârful AfD au exprimat opinii radicale de dreapta și au făcut declarații rasiste.
Björn Höcke, liderul filialei AfD din Turingia
24% din electoratul fostei RDG ar vota AfD
Conform sondajului EMNID de la jumătatea lui august, 24 la sută din electoratul din fosta RDG ar vota AfD la alegerile federale. În vestul Germaniei, procentul e de 12 la sută.
”Mulți cetățeni din fosta RDG sunt dezamăgiți, se simt neînțeleși, neobservați de majoritatea societății din vest”, spune socioloaga Judith Enders. Acest lucru are o legătură și cu faptul că germanii din est reprezintă 17 la sută din întreaga populație a Germaniei. Dar și mai importantă este reprezentarea slabă a lor la nivel național. Germanii din est ocupă numai 1,7 procente din funcțiile de vârf în economia germană, în politică și în administrație. După căderea Zidului, elitele socialiste din RDG au fost înlocuite cu oameni din vest. Această elită vestică se perpetuează acolo și astăzi, adaugă Enders.
Enders a crescut în est și a creat o inițiativă prin care să schimbe noțiunea de ”estic”. Cu încredere în sine și curaj.
Dar nu toți cei din fosta RDG reușesc acest lucru. ”Unii se retrag”. Mulți văd în cei 30 de ani de la căderea comunismului un afront colectiv, spune Enders. Conform statsticilor, angajații din est câștigă încă mai puțin decât cei din vest. La care se mai adaugă și faptul că după reunificare, mulți oameni – mai ales tineri – au plecat în vest. Iar cei, care au rămas, au fost nevoiți să lupte cu greutățile economice din estul Germaniei. Și cu un șomaj mai ridicat. În 2019, în estul Germaniei 6,6 la sută din locuitori erau șomeri. În vest, 4,7 la sută.