Home coronavirus De ce dau testele COVID-19 o eroare de 30%

De ce dau testele COVID-19 o eroare de 30%

0

Testele actuale de diagnosticare a infecţiei virale COVID-19 nu detectează trei bolnavi din zece, potrivit unor estimări, o marjă de eroare care nu ar avea însă legătură cu fiabilitatea lor şi care s-ar explica adeseori printr-o prelevare necorespunzătoare, informează AFP joi conform Agerpres.

Este vorba despre ceea ce specialiştii au denumit „fals negativ”: un pacient contaminat, a cărui infecţie nu a fost depistată de un test. Un astfel de „fals negativ” are drept consecinţă neizolarea unei persoane, deşi aceasta este în realitate contagioasă.

Câteva cazuri spectaculoase au marcat recent opinia publică. În Franţa, adolescenta de 16 ani decedată la sfârşitul lunii martie după ce a fost infectată cu noul coronavirus fusese testată negativ de două ori, înainte de a fi declarată în cele din urmă pozitivă.

„Aceste falsuri negative apar în până la 30% din cazuri”, a declarat medicul James Gill, profesor onorific la Warwick Medical School din oraşul britanic Coventry.

„Din 100 de pacienţi testaţi, 30 rămân nedepistaţi”, a confirmat Francois Blanchecotte, preşedintele Sindicatului biologilor din Franţa.

Nu testul în sine reprezintă cauza acestui fenomen, ci modul în care a fost realizată prelevarea. Sensibilitatea testului este de „98% atunci când prelevarea este corectă”, a subliniat medicul Francois Blanchecotte.

Ad

Exit mobile version