Am verificat la fata locului, deci nu vorbesc din povesti. Orice pret pe mp de rezidential din Budapesta, fie ca vorbim de constructii noi sau vechi, este cel putin dublu fata de capitala Romaniei. Inainte de a fi acuzat ca nu sunt un bun roman, fac precizarea ca nu as pleca din Bucuresti decat in caz de razboi si nu am origini/ rude maghiare, scrie Dragoş Dragoteanu in Ziarul Financiar.
CELE 5 PUNCTE ALE LUI DRAGOS DRAGOTEANU:
Budapesta este strabatuta de un fluviu, Bucurestiul este strabatut de un rau, colmatat si nenavigabil. Daca vrei sa faci o croaziera pe Dunare esti intampinat de cateva zeci de vapoare si vaporase, de vase de croaziera care fac excursii si prin tarile vecine. In barcile turistice exista explicatii si in limba romana. Respect! La noi, Dambovita arata jalnic si este un focar de infectie si ”pepiniera” de tantari.
Budapesta nu are lac(uri) in interiorul orasului. Bucurestiul are mai multe lacuri, iar cel mai cunoscut – Herastrau – miroase groaznic vara din cauza caldurii. Ce ironie, sa schimbi numele vechi (Herastrau) si sa pui numele celui mai iubit rege roman, dar sa nu-ti mai pese cum arata… Asta da ”omagiu” adus Regelui Mihai. Astazi parcul respectiv este oglinda ultimelor administratii ale municipalitatii. Nu m-as mira sa arate la fel si peste 4 ani, din lipsa de bani, iar bucurestenii sa-i acorde si cel de-al treilea mandat lui Nicusor Dan.
In Budapesta exista nu mai putin de 7 restaurante cu stele Michelin. Si in ”Orasul lui Bucur” a existat unul, dar a dat faliment si nu s-a mai incumetat nimeni sa deschida altul. Totusi, aici trebuie sa recunosc ca Bucurestiul sta foarte bine la capitolul mancare buna si exista destule restaurante selecte, unde poti sa inviti orice strain cu pretentii. Complementar domeniului HoReCa, trebuie sa mai mentionez superioritatea Budapestei in privinta brandurilor hoteliere: Ritz, Four Seasons, Kempinski, etc, care fac diferenta.
Si in capitala Ungariei exista o gramada de imobile vechi, nerenovate,insa nu am vazut nici macar unul pe langa care sa-ti fie frica sa treci, ca nu cumva sa-ti cada tencuiala in cap. Siguranta constructiilor vechi e vizibila si, spre deosebire de Bucuresti, nu vezi niciun imobil abandonat. Centrul vechi din Buda si partea joasa din Pesta sunt niste bijuterii arhitectonice, culturale si urbane, care nu se pot compara cu Centrul Vechi din Bucuresti.
Ungaria a fost imperiu, iar cladirea Parlamentului spune multe despre istoria maghiarilor. In plus, Budapesta detine a doua cea mai mare sinagoga din lume. Nu cred ca trebuie sa scriu acum despre influenta evreilor la nivel mondial. Atitudinea lui Victor Orban in Europa nu este intamplatoare si are o baza solida in spate. Cand tara ta a fost un imperiu si investitorii sunt primiti cu bratele deschise – inclusiv din China si…Rusia, de oriunde vin, toate aceste lucruri influenteaza si pretul caselor.