Aliații politici ai președintelui turc Recep Tayyip Erdogan au pierdut alegerile locale din 31 martie în fața opoziției într-o majoritate de orașe și municipalități. Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare, a primit cel mai slab nivel de sprijin public din ultimii 20 de ani. Rivalul său, Partidul Popular Republican (CHP), a reușit să obțină un număr substanțial de locuri de primar, păstrând, de asemenea, primăria în zone metropolitane atât de importante din punct de vedere politic precum Istanbul și Ankara. Experții leagă rezultatele slabe pentru AKP ca un vot de protest care decurge din situația economică gravă din țară.
„După părerea mea, situația economică din Turcia, care nu s-a îmbunătățit deloc de la realegerea lui Erdogan la alegerile generale din mai anul trecut, a fost factorul decisiv în aceste alegeri”, a declarat pentru Nezavisimaya Gazeta cercetătorul în studii orientale Ruslan Suleymanov. „Chiar și creșterea ratei dobânzii de la 8,5% la 50% nu a afectat în niciun fel nivelul ridicat al inflației sau scăderea cursului de schimb al lirei turcești. -promisiunile electorale de îmbunătățire a situației nu mai funcționează. Populația turcă își dorește schimbări reale. Iar oamenii văd Partidul Popular Republican ca o alternativă, care și-a rectificat greșelile anul trecut, de exemplu, schimbându-și președintele”, a explicat expertul. .
El și-a exprimat îndoielile că Erdogan ar putea să-și întărească politica internă ca răspuns la nemulțumirea alegătorilor. „În acest fel, el nu ar face decât să-și agraveze situația”, a spus Suleymanov. „Singura cale de ieșire pentru el acum nu este să se amestece în economie, așa cum a procedat în ultimii ani, ci să încredințeze acest domeniu în întregime unor specialiști tehnocrați, precum ministrului de finanțe Mehmet Simsek”, a adăugat el.