spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăcoronavirusDaniel Dăianu: O întrebare poate naivă mă macină: de ce nu ajută...

Daniel Dăianu: O întrebare poate naivă mă macină: de ce nu ajută big data și inteligența artificială găsirea mai repede a unui vaccin eficace?

-

O intrebare poate naiva ma macina: de ce nu ajuta big data si inteligenta artificiala/AI gasirea mai repede unui tratament, a unui vaccin eficace?, a afirmat Daniel Dăianu într-un interviu pentru Hotnews.

- Reclama -

Daca americanii si europenii nu se vor trezi la realitate , nu vor dovedi solidaritate (am in vedere relatia transaatlantica), daca nu vor pune stavila demantelarii sistemului international multilateral prin reinventarea aranjamentele Bretton Woods, este probabil ca alunecarea de putere economica si geopolitica catre Asia sa se accentueze. Cand europenii (presedintele Macron, dar nu numai el) vorbesc de “suveranitatea economica” a Uniunii, ei au in vedere relatiile cu ceilalti doi mari poli de putere in spatiul global –SUA si China.Problema Europei, a UE, este insa ca nu are o constructie federala. Si nici nu vad cum poate avea in viitorul prefigurabil. Atunci cum sa rivalizeze cu SUA si China? De aceea, discutia privind viitorul UE este mai importanta ca oricand. Nu vad insa o clasa politica europeana de anvergura celei care dupa al doilea razboi mondial a cladit Uniunea. Adenauer, Schuman, De Gasperi, mai apoi Mitterand , Schmidt, Kohl, raman giganti politici; drept este ca au avut sprijinul american in acei ani, pentru a stavili comunismul, a mai spus Dăianu.

- Advertisement -

Nu imi este clar care va fi exit-ul din supraindatorare in anii ce vin, chiar daca unii vor spune ca experienta japoneza arata ca se poate trai cu datorii foarte mari. Nu vad o Italie “niponizata”din acest punct de vedere, mai ales ca ea face parte din zona euro, unde nu exista inca mecanisme de risk-sharing. Japonia este un caz aparte in mai multe privinte, inclusiv in ceea ce priveste solidaritatea.Va exista o iertare de datorii fatisa in Europa, pentru unele state (deci nu aplicata la tari sarace, cum se propune acum de catre FMI)? Este o tema extraordinar de delicata. Apare aici si problema bailing-in-ului, in special daca ar fi vazuta ca o practica generala. Multe aspecte nu sunt lamurite privind bailin-in-ul, care poate accentua fragmentarea in zona euro prin miscari de capital intre statele membre, induse de vizualizarea unor posibile falimente, a mai precizat Daniel Dăianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img