spot_img
9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDezvaluiriDandana, Sabotorul României

Dandana, Sabotorul României

-

România ar fi trebuit să fie acum acționar la terminalul de gaze lichefiate Alexandroupolis, din Grecia, și ar fi câștigat enorm din tarife și dividende. La începutul lui 2020, când toate procedurile erau îndeplinite, cu câteva zile înainte de semnarea actelor de cumpărare a acțiunilor de către Romgaz, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut Consiliului de Administrație să voteze negativ, afirmă fostul șef al ROMGAZ Adrian Volintiru citat de Național.

Avantajul principal era că România ar fi fost acționar acolo și ar fi câștigat enorm acum, mai ales în contextul unei explozii a prețurilor gazelor lichefiate.

- Advertisement -

”Ca acționar, percepeai tarife, aveai dividende, câștiguri, și în al doilea rând, aveai drept de preempțiune pe rezervare de capacitate. Noi puteam să rezervăm absolut cât doream, nu stăteam să cerem la alții, să vedem ce mai e liber. Motivația Consiliului de Administrație când a respins proiectul chiar înainte de semnare a fost că piața e complicată, că nu are rost să ne aruncăm în investiții și că este mai bine să ținem banii. Achiziția a 20% din acțiuni ale terminalului de gaz lichefiat din Alexandroupolis ar fi costat 12,5 milioane de euro, adică extraordinar de puțin, și ar fi fost o lovitură de țară să fi fost acționari acolo. Bulgarii, prin BULGARTRANSGAZ, au cumpărat 20% din acțiuni”, ne-a mai precizat fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Atunci când Romgaz a vrut să cumpere acțiuni la terminalul grecesc, gazul lichefiat era mult mai ieftin decât gazul normal, dar acum s-a scumpit, spune Adrian Volintiru. ”România are nevoie doar de un miliard de metri cubi de gaze, pentru că 90% produce intern, dar celelalte țări din UE vor trebui să importe foarte mult, că nu vor avea încotro. În momentul în care va fi gata interconectorul Grecia-Bulgaria, în caz de urgență, se va pune presiune pe Azerbaidjan să mărească producția și capacitățile. Dar mai durează până la finalizarea interconectorului, că ei, optimist, spun că va fi gata în octombrie, dar el trebuia să fie gata din 2021. Dar nici așa nu se va acoperi tot necesarul Europei, pentru a scăpa de dependența rusească”, susține Adrian Volintiru, fostul director general al Romgaz.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img