spot_img
30.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăAnalizeDandana dă OUG pentru eliminarea cărbunelui

Dandana dă OUG pentru eliminarea cărbunelui

-

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență de eliminare a cărbunelui din sistemul energetic național, la care s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede interzicerea construirii de noi centrale alimentate cu acest combustibil fosil, încetarea producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, precum și retragerea din exploatare și închiderea definitivă și ireversibilă, până la 31 decembrie 2030, a unei capacități energetice totale instalate pe bază de lignit și huilă de 4.920 MW, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Germania a anunțat acum o săptămână că intenţionează să repornească termocentralele pe cărbune şi petrol, în situaţia în care Rusia va opri livrările de gaze către cea mai mare economie europeană, informează Bloomberg.

Ţările din Balcani se îndreaptă spre cărbune în încercarea de a răspunde la creşterea mondială a preţurilor la energie, ceea ce provoacă îngrijorări în rândul apărătorilor mediului că ţările din regiune revin asupra angajamentelor vizând eliminarea celor mai poluanţi combustibili fosili, transmite Reuters.

Macedonia de Nord, odată un pionier în atragerea de investiţii în domeniul energiilor regenerabile, a anunţat la începutul acestei luni că intenţionează să deschidă două noi mine de cărbune pentru a aproviziona termocentralele. În plus, Ministerul Energiei de la Skopje a anunţat că vrea să cumpere trei milioane de tone de cărbune din Kosovo, dar până acum nu a fost semnat un acord oficial.

„Odată cu debutul crizei energetice, nu doar noi ci şi toate statele din Europa au răspuns imediat prin creşterea producţiei de electricitate pe bază de cărbune, pentru că este cea mai ieftină şi mai sigură sursă”, a declarat Vasko Kovacevski, directorul general la compania de utilităţi Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Creşterea preţurilor pe piaţa angro, stocurile reduse şi invadarea Ucrainei de către Rusia au dus la explozia preţurilor la energie şi au determinat multe state să caute să îşi asigure aprovizionarea.

În paralel, autorităţile din Kosovo au anunţat că mai multe companii străine, inclusiv din Germania, şi-au exprimat interesul pentru a achiziţiona cărbune din această ţară. Potrivit estimărilor, Kosovo ar fi pe locul cinci la nivel mondial după depozitele de lignit, un tip de cărbune al cărui conţinut redus de energie se traduce printr-o poluare toxică atunci când este ars în termocentrale.

La rândul său, Serbia a anunţat că îşi majorează producţia de cărbune, din cauza ploilor insuficiente pentru barajele hidrocentralelor, şi a adăugat că va importa 500 de tone de cărbune în fiecare zi din Muntenegru.

Bosnia, singura ţară din Balcani care exportă electricitate, a informat şi ea că a amânat planurile privind închiderea unor termocentrale, din cauza preţurilor mari la energie şi a impactului războiului din Ucraina.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...