spot_img
31.1 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăhighlightDan Tapalagă, atac virulent la Iohannis: a intrat atât de mult în...

Dan Tapalagă, atac virulent la Iohannis: a intrat atât de mult în sfera de influență a Germaniei?

-

În ceea ce privește numirea lui Eduard Hellvig la șefia SRI, jurnalistul Dan Tapalagă, într-un articol pe Hotnews, susține că acțiunea lui Iohannis ridică numeroase semne de întrebare, însă s-a arătat dispus să facă încă un compromis pentru a-și răsplăti oamenii loiali din campanie.
“Iohannis s-a arătat dispus să comită încă un compromis pentru a-și răsplăti cu funcții importante oamenii loiali din campanie. Mihalache, azi șeful cancelariei, Gorghiu, impusă la șefia PNL, Hellvig, anunțat la SRI, sunt oameni care au rămas lângă el când nici măcar propriul partid, PNL, nu mai credea în candidatura sa. Iohannis a ales din nou un politician după chipul și asemănarea sa: prea mic pentru o pălărie atât de mare. Și a făcut-o, din nou, pe tăcute. Procedând astfel, noul președinte confirmă temerile din campanie: nu înțelege cum funcționează mecanismele unui stat ca România aflat într-un moment istoric dramatic”, scrie jurnalistul.
În ceea ce privește informațiile conform cărora surse interne și externe au confirmat că americanii n-au fost consultați, ci doar informați sec înainte de anunțul cu Hellvig, jurnalistul noteză că Iohannis n u trebuie să ceară voie cuiva înainte de a nominaliza un nou șef al vreunei instituții-cheie.
“Chiar dacă nu-l exprimă, americanii ar mai avea un motiv suplimentar de îngrijorare: a intrat noul președinte Iohannis atât de mult în sfera de influență a Germaniei din moment ce nominalizează la șefia SRI un politician convins că axa Washington – Londra – București trebuie deviată prin Washington – Berlin –București? În treacăt fie spus, Helvig este pe jumătate etnic german (sași brașoveni), fapt care explică și mai bine admirația sa pentru modelul german. Apoi, ce înseamnă de fapt „europenizarea” SRI dorită de președinte?”, mai scrie Tapalagă.
În privița lui Hellvig, jurnalistul subliniază că “nu este un politician low profile ca Maior, interesat în carieră de funcții tehnice (secretar de stat la MApN pe vremea guvernării Năstase), ci a ocupat poziții pur politice: secretar general PNL, ministrul Dezvoltării în guvernul Ponta, europarlamentar PC, coordonator de campanie prezidențială în 2009”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img