spot_img
30 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăDezvaluiriThe Daily Telegraph: Americanii au probe că Litvinenko a fost ucis la...

The Daily Telegraph: Americanii au probe că Litvinenko a fost ucis la ordinul Moscovei

-

Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) a interceptat comunicații cu Moscova purtate de cei doi ruși care l-ar fi otrăvit pe fostul spion și opozant rus Alexandr Litvinenko, la puțin timp după ce acesta din urmă a murit la Londra, scrie sâmbătă publicația The Daily Telegraph, transmite Agerpres.
Fără să ofere informații despre conținutul comunicațiilor interceptate, cotidianul britanic, care citează o sursă apropiată anchetei, consideră că respectivele convorbiri constituie o dovadă esențială ce arată că moartea lui Litvinenko a fost o execuție pusă la cale de serviciile secrete ruse.
Aleksandr Litvinenko (30 august 1962 – 23 noiembrie 2006) a fost un ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB) specializat în crimă organizată. În noiembrie 1998, Litvinenko și alți câțiva ofițeri ai FSB și-au acuzat superiorii în mod public pentru ordinul de asasinare a lui Boris Berezovsky. Litvinenko a fost arestat în martie 1999 sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile. A fost achitat în noiembrie 1999 și re-arestat din nou după care acuzațiile au fost retrase în 2000. S-a refugiat cu familia sa în Londra unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.
În timpul șederii în Londra, Litvinenko a scris două cărți: Blowing Up Russia: Terror from Within și Lubyanka Criminal Group, în care a acuzat serviciile secrete ruse de amplasarea unor bombe în apartamente și alte acte de terorism. De asemenea l-a acuzat pe Vladimir Putin ca fiind cel care a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya.
Pe 1 noiembrie 2006 s-a îmbolnăvit subit iar moartea a survenit în câteva săptămâni, când se afla pe patul de spital. Cauza morții a fost iradierea cu Poloniu. Rusia a refuzat să-l extrădeze în Regatul Unit pe principalul suspect, Andrey Lugovoy, ceea ce a dus la răcirea considerabilă a relațiilor dintre cele două țări.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img