spot_img
19.3 C
București
joi, august 11, 2022
AcasăDezvaluiriCUTREMUR ȘI ÎN HESSA: Merkel minus 10% și poate pierde guvernarea landului:...

CUTREMUR ȘI ÎN HESSA: Merkel minus 10% și poate pierde guvernarea landului: CHEIA ECOLOGISTĂ, MERKEL NU VA DEMISIONA

-

CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, a obținut 28% la alegerile din landul Hessa conform primelor estimări. Un scor care însă deocamdată nu îi dă certitudinea că va rămâne la conducerea landului care are drept capitală metropola Frankfurt pe Main. În Bavaria acum 2 săptămâni coaliția lui Merkel a pierdut tot peste 10%.

- Reclama -

Din 1970, CDU obținea în Hessa jur de 36% din voturi, iar la ultimele alegeri 38,3 acum având un minus de 10 procente.

Pe locul 2 la egalitate SPD (social-democrații) și Verzii, fiecare cu 20% . AfD ar fi obținut 12% procente, Linke (stânga)-6,5%,  FDP (liberalii)-7.

Verzii au obținut în plus 8 procente față de precedentele alegeri, SPD a pierdut 10%. AfD a căștigat în plus circa 8%.

Teoretic CDU ar putea guverna în continuare cu ecologiștii, dar și cu liberalii, dar exista și varianta unei coaliții SPD-ecologiștii și partidele de stânga. Cheia se află în acest moment la ecologiști, care au obținut peste 20% și la recentele alegeri din Bavaria. 

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a afimat că şefa guvernului, Angela Merkel, nu va demisiona dacă partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatoare), nu va obţine rezultate bune la alegerile care au loc duminică în landul Hessa, relatează agenţia DPA.

Exprimându-se în cadrul unui eveniment la Hamburg, Scholz, ministru din partea Partidului Social-Democrat (SPD, de centru stânga), care face parte din guvernul marii coaliţii, a declarat: ”Nu sunt un purtător de cuvânt al dnei Merkel, dar ea a spus în mod public că a fost aleasă pentru întreaga legislatură”.

DPA comentează că există speculaţii dacă un posibil colaps al guvernării conduse de CDU în landul Hessa ar putea schimba planul dnei Merkel de a candida la şefia CDU la congresul partidului din decembrie.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...